Belföld | hittan erkölcstan közoktatás
2013. április 09. 15:32

Nem értik vagy nem akarják érteni?

Ezekben a napokban zajlik az elsős gyerekek beiratkozása, többek közt erkölcstanra vagy hittanra történő regisztrációja.

A Fidesz-kormány és az általa kinevezett hatósági vezetők úgy tesznek, mintha nem értenék az ezzel kapcsolatos erkölcsi problémát. Nem az a kérdés, hogy megvalósul-e visszaélés a közölt adatokkal, hanem az, hogy ezt az oktatási rendszer egyáltalán lehetővé teszi.

Az államnak semmi keresnivalója a hit világában. A gyermekek hitélethez való viszonya a szülők döntése aszerint, amit leghelyesebbnek látnak gyermeküknek. Ők mindig jobban fogják tudni, hogy gyermeküknek mire van szüksége, mint egy minisztériumi dolgozószoba döntéshozója. A gyermekek erkölcsi nevelése nem egy plusz óra, hanem a szülők és a pedagógusok együttes munkája.

Ebbe az államnak kényszerrel beleszólni alkotmányosan aggályos és értelmetlen. Ezért kell az elmúlt évek rombolása után új, a szülőkkel, pedagógusokkal, a szakmával, minden érintettel közösen kidolgozott helyreállítási programot alkotnunk. Ezért kell olyan oktatási rendszer és olyan oktatáspolitika, ami képes újra megbízni a szülőkben, az oktatókban és a diákokban – az állam mindenható kényszere helyett.

Kunhalmi Ágnes
elnökségi tag,