Népszava
2012. május 03. 08:39

Nem lesz több majális?

Százharminchárom év után kitiltaná a majálisozó szakszervezeteket a Városligetből Budapest vezetése azzal, hogy egy rendelettel rendezvénymentes pihenőhellyé nyilvánítaná a területet - tudtuk meg a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnökétől. Emiatt aláírásgyűjtésbe kezdtek a szakszervezetek, bár Tarlósék valószínűleg könnyen kreálnak majd megfelelő indokot a baloldal hagyományos ünnepének távol tartására.

Nem ünnepelhetnék többé május elsejét a szakszervezetek a Városligetben a fővárosi önkormányzat rendelettervezete szerint - közölte lapunkkal Hernádvölgyi Andrea, az MSZOSZ alelnöke a Népszabadság tegnapi cikke kapcsán. Hernádvölgyi elmondta, ezt az idei majálissal kapcsolatos egyeztetéseken tudatta velük a városvezetés. Eszerint a területet rendezvénymentes pihenőhellyé nyilvánítanák, így minden politikai, sport és kulturális eseménnyel együtt a magyarországi szakszervezetek is kiszorulnának onnan, holott utóbbiak 1890 óta a Városligetben emlékeznek meg a munka ünnepéről. Hernádvölgyi elmondta, hogy a főváros a Népligetet ajánlotta fel a terület helyett, de ők ragaszkodnak a hagyományaikhoz - pedig a közterületbérlés eddig is a Városligetben volt az egyik legdrágább Budapesten. Ezért május elsejével aláírásgyűjtést indítottak a szakszervezeti tagság segítségével, az íveket pedig később eljuttatják Budapest vezetéséhez - tette hozzá az MSZOSZ alelnöke.

Már tavaly kezdtek kiszivárogni a Fővárosi Önkormányzat Városligettel kapcsolatos tervei, de a rendezvények teljes kitiltásáról eddig nem volt szó. Tarlós Istvánnak a 2010-es főpolgármesteri kampányban megjelentetett programja szerint szigorítani kell "a közterületi rendezvények és reklámozás szabályait", de konkrétumokról még nem szólt. Indokot valószínűleg nem lesz nehéz találni a városligeti majálisozás betiltására, hivatkozhatnak akár környezetvédelmi, városrekonstrukciós és közlekedési célokra is.

Tájékoztatást kér az ügyben Tarlós Istvántól a fővárosi közgyűlés városképvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke. Szaniszló Sándor lapunknak elmondta, értesültek arról, hogy állítólag ilyen intézkedés készül, ezért a főpolgármesterhez ma levelet juttat el, melyben választ vár arra, hogy pontosan mit terveznek a városligeti rendezvényekkel kapcsolatban, és milyen indokkal.

Megkérdeztük a fővárosi közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét, Németh Zoltánt is, aki azonban - állítása szerint szabadsága miatt - nem tud az ügyről.

A futóversenyeket sem engedik

Úgy tűnik nem csak a szakszervezetek, hanem a futóversenyzők is szúrják a fővárosi önkormányzat szemét: a Városliget eddig a sportrendezvények népszerű helyszíne vagy kiindulópontja volt, azonban a fideszes városvezetés korlátozná az évente megtartható versenyek számát és közterülethasználati díjat is szedne a szervezőktől. A rendelet szerint a "helyi közút nem közlekedési célú igénybevétele" jogcímen kellene fizetniük.

Tarlós István különös módon érvelt a döntés mellett: "Picit zavar, amikor az emberek nem tudnak délben hazamenni ebédelni, mert minden út vasárnap délben le van zárva, amin közlekedni lehet. Mert egyszer, valamikor, fél óra múlva, vagy egy óra múlva 20 ember át fog ott futni 1 perc alatt."

NÉPSZAVA-információ /