mszp.hu | Gazdaság | tejtermelők közlemény
2014. június 24. 16:36

Nem megfojtani, segíteni kell a termelőket!

A tejpiacon kialakult válság mára odáig fajult, hogy az elégedetlen termelők utcai demonstrációt helyeztek kilátásba. Ez teljesen érthető, hiszen a hazai tejesek helyzetét az európai túltermelési problémán túl a kormány támogatáspolitikája is nehezíti: Lázár János súlyos tízmilliárdok kivonásával „mentené” az ágazatot.

A miniszterelnökségi elvonás óvatos becslés szerint is több tízezer vidéki munkahely megszűnésével járhat. Értjük, hogy az Orbán-kormány által aláírt uniós agrártámogatási szerződés szerint a következő hét évben kevesebb pénzt kap Magyarország, de ne onnan vonjanak el forrásokat, ahol ez munkahelyek megszűnésével jár!

A helyzet súlyos, de nem reménytelen. A legnagyobb termelői érdekképviselet tárgyalási ajánlatára másfél hete nem reagáló Lázár Jánosnak első körben annyi dolga lenne, hogy meghallgassa őket. A rendelkezésre álló forrásokból pedig kiemelten kellene támogatni minden olyan agrárszereplőt, aki hajlandó nagyobb részt vállalni a vidéki foglalkoztatásban. Nem megfojtani, hanem segíteni kell az élőmunka-igényes állattartást vállaló termelőket!

Gőgös Zoltán,
agrárpolitikus