Belföld | parlament országgyűlés
2013. szeptember 17. 17:04

Nem működő rehabilitáció, az elszegényedés éve - Országgyűlés

Nem működik a rehabilitáció

Tóth Csaba emlékeztetett arra, hogy még 1981-ben nyilvánították ezt a napot a rokkantak napjává, bár azóta máskor ünneplik a rokkantakat. A kormány 2012-ben állt neki a rendszer átalakításának, amivel lényegében megszüntették a rokkantnyugdíj intézményét, és elkezdték a korhatár alatti nyugdíjasok felülvizsgálatát - mondta.

Úgy vélte, a rokkantellátások szétverésével nincs működő rehabilitáció, az érintettek alig néhány százaléka jut munkához.

2012 az elszegényedés éve volt

Boldvai László  szerint a 2012-es zárszámadás azt mutatja, hogyan lett az elrugaszkodás évéből és költségvetéséből az elszegényedés éve és költségvetése. A tavalyi számok egyértelműen alátámasztják, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott, növekedett a szegénységben élők száma, a szegények még szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak lettek - értékelte.

A politikus azt mondta, a zárszámadás bizonyítéka annak, hogy eleve rosszul tervezték meg a 2012-es költségvetést: a tervezett 1,5 százalékos növekedés helyett mínusz 1,7 százalékkal szűkült a gazdaság, a reálbérek négy százalékkal csökkentek, az adóterhelés magasabb volt, mint a kormányváltáskor. A 2012-es költségvetés a családoktól és a vállalkozásoktól újabb és újabb áldozatokat követeltek - közölte, megjegyezve, hogy a kormányváltás óta megemelték az áfát, az evát, a bírságokat, bevezettek nyolc új adót és csökkentették a szociális kiadásokat.

Boldvai László véleménye szerint a beruházások összesített volumene gyorsuló ütemben csökkent, a 2012-ben a másfél évtizeddel ezelőtti beruházási szintre csökkent. Kifogásolta, hogy nem javult az államháztartás átláthatósága, és hogy 69,4 százalékban használták fel az uniós forrásokat, így a hazai vállalkozások ezen forrásokhoz való hozzájutásának akadályát az Orbán-kormány jelenti.

Úgy összegzett, 2012-ben szinte teljesen kicsúszott a gazdaságirányítás az Orbán-kormány kezéből, miközben ezt úgy állítják be, mintha ez csakis a kormányon kívül eső okok miatt következett volna be.