2012. január 14. 16:00

Nem orosházi Élet

Az Orosházi Élet a város adófizető polgárainak pénzéből működik. Elvárható lenne, hogy ne egy párt, a Fidesz − és ne is a pártok! −, hanem mindenki lapja legyen. És szerencsés lenne, ha őket képviselve leginkább a városunkat érintő dolgokkal foglalkozna.

A lap felelős szerkesztője számára ezek megvalósíthatatlan követelmények. Fidesz-hűségéből fakadóan nem tud úgy jegyzetet írni az elméletileg közszolgálati városi lapban, hogy ne Orbán Viktortól idézzen és ne a Heti Válaszra hivatkozzon. Emiatt önmagában még nem ragadtam volna tollat, ezt tudjuk, látjuk, elviselni vagyunk kénytelenek évek óta, még ha nem is tetszik. Viszont a következő mondata már túl megy minden határon: „Az pedig nagy baj, ha a gyűlölet kovácsol egybe tömegeket − lásd az Operaház előtti durva demonstrációt.”

Az Orosházi Élet felelős szerkesztője láthatóan nagyon nem örül annak, hogy közel százezer ember mozdult meg néhány nappal ezelőtt, hogy tiltakozzon az Orbán-kormány népnyúzó, ország- és demokráciaromboló tevékenysége ellen. Kukaborogatás, autó- és tévészékház-gyújtogatás nélkül. Szó sem volt durva demonstrációról, sokan Orosházáról is ott voltunk. Megható volt látni, hogy egész családok − nagyszülők, gyermekeik és unokáik − mentek ki az Andrássy útra, hogy kifejezzék: ők mind a Nemzeti Együttműködés Rendszerének vesztesei és kiábrándultjai. Idősek, középkorúak és hihetetlenül sok fiatal gondolta úgy egységesen, hogy „elég volt”!

A Fidesz-központ intésére azonnal beindult a hazugsággyár. A Magyar Televízió híradója üres utcát mutatott a tüntetésről, azóta ezen röhög az internetes társadalom. Nálunk, Orosházán pedig a nevében közszolgálati lap felelős szerkesztője igyekszik megmásítani a valóságot, és „gyűlölet kovácsolta” tömegekről beszél.

Pedig a felelős szerkesztőnek − némi szerénységgel és alázattal − csak oda kellene menni az Orosháziakhoz − persze nem itt élve ez problémás −, és rögtön megtudná, mik azok a nehézségek, napi problémák, amelyekkel küszködnek, és amelyek összekovácsolják szinte mindegyiküket a kormány intézkedéseivel szemben. Levéve a pártszemüveget láthatná a valóságot, és lapjában, amelyet a város adófizető polgárai tartanak fenn, meg is mutathatná. Akkor lenne ez valójában Orosházi Élet. Addig pedig csak egy rossz pártlap, amelynek utolsó vonaglásait látjuk.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő