Nemzetbiztonsági kockázattá vált az egészségügy helyzete!

Az a fajta nemzeti összefogás és kiállás, amely az oktatásügy megmentéséért formálódott az utóbbi hetekben, mindenképpen példaértékű. És mindenképpen erős jelzés a döntéshozók felé. Az oktatás mellett azonban szólnunk kell az egészségügy egyre mélyebb válságáról is. A helyzet ugyanis határponthoz érkezett.
A Fidesz kormányra kerülésének első négy évében tízezer egészségügyi dolgozó és ötezer orvos döntött a kivándorlás mellett, számuk pedig azóta évente kétezer újabb szakdolgozóval és évi újabb ezer orvossal bővült.  A szakdolgozói kamara elnöke legutóbb arról számolt be, hogy már nem csak a fiatal, de az idősebb és tapasztaltabb ápolónők is külföldre menekülnek, akiket jóval nehezebb pótolni. A hiány miatt nem egy intézményben csak összevont módon képesek működni bizonyos osztályok, egyes kórházakban komplett orvos-csoportok készülnek felmondásra. Az egyik hírportál legutóbb a fiatal magyar orvostanhallgatókat kérdezte a terveikről és szinte mindegyikük azt mondta: diplomaszerzés után külföldön fogják folytatni, mert bár szeretik Magyarországot, de „nincs értelme itt maradni”.

A szakemberek számának életveszélyes csökkenése mellett már az eszközfelszereltség is riasztó állapotokat ölt: világviszonylatban nálunk például a legkevesebb az egy főre jutó CT-berendezések száma. Míg Magyarországon egymillió lakosra mindössze nyolc készülék jut, addig például Izlandon ez a szám eléri a negyvenet.

A magyar egészségügy helyzete, az orvos- és ápolóhiány, a műszerezettség állapota ma már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az azonnali lépés nem csupán erkölcsi és finanszírozási kérdés, de a magyar állampolgárok biztonságos ellátása érdekében szükséges azonnali kötelezettség. A kormány hozzáállását jól mutatja, hogy míg az egészségügyet mindössze államtitkári szinten kezeli, addig a kormánypropagandának milliárdokkal kitömött külön minisztériumot szentel.

A rezsim nem játszhat tovább a magyar emberek életével! Ideje egy önálló, felelős egészségügyi tárcának!

715 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Nyolcvanadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő