mesterhazyattila.hu
2012. február 26. 10:24

Nemzeti érdek

Már megint mindenki szembejön az autópályán? Ezt akarja a kormány ország-világgal elhitetni. A Fidesz szerint méltánytalan az Európai Bizottság kohéziós pénzek befagyasztására vonatkozó javaslata, mert Magyarország teljesítette a költségvetési elvárásokat.

Csakhogy "ott Brüsszelben nem ostobák". A szomorú igazság a szerdai döntés mögött éppen az, hogy az Unió pontosan tudja, hogy a kormány hazudik. Hazudik Európának, hazudik Magyarországnak és még talán saját magának is hazudik. 2011-ben nem teljesült a hiánycél, a kormány egy rossz és igazságtalan adórendszerrel és felesleges állami bevásárlásokkal ütött lyukakat a költségvetésen. Az évtizedekkel későbbre félretett magánnyugdíj-vagyont elköltötte, a 3000 milliárd forintnak nyoma sincs: a pénz sincs meg, az adósság se csökkent és mindenki tudja, hogy e nélkül rettenetes hiányt mutatna a költségvetés. Brüsszel hónapokkal ezelőtt jelezte, nem hagyja magát becsapni, tudja, mi folyik a magyar költségvetés számaival.

Azért gondolom, hogy ez az igazság szomorú, mert végül aztán az embereken csattan az ostor. Két lehetőség van ugyanis. Vagy nem teljesíti a kormány a költségvetési elvárást és akkor jelentős fejlesztési forrásoktól esünk el. A másik lehetőség, hogy ezt elkerülendő a kormány újabb megszorításokat léptet életbe. Erre utal, hogy újabb pénzt vesznek el a BKV-tól és a gyógyszerkasszától, ami ezeknek a nagy rendszereknek a napi működtetését fenyegeti. A kés élén táncol a fővárosi és agglomerációs közlekedés, a gyógyszerellátás egyik napról a másikra él és ezek bizony nem számítanak kivételnek a mai helyzetben.

Pedig lehetne mást tenni, volna harmadik lehetőség. Ha a kormány megszabadulna ettől az adórendszertől, akkor kétszeresen is jót tenne az emberekkel: megszűnne az adóztatás jelenlegi igazságtalansága és megszűnnének a költségvetési gondok is. Ha emellett a kormány befejezné az öncélú "szabadságharcot", akkor szintén duplán tenne jót az országgal: újra lennének szövetségeseink, amitől, csodák csodájára, a sokat emlegetett szuverenitás, a döntési szabadság is kibővülne. Lennének ugyanis barátaink a világban, akik segítenének minket céljaink elérésében.

Amennyiben ezeknek az összefüggéseknek a belátására Orbán Viktor és emberei képtelenek, akkor nem csak a kormányzásra, de a politizálásra is alkalmatlanok.

Orbán Viktor nekem ezt nyilván nem hiszi el, de észrevehetné a BKV-s tüntetőket, a drasztikus tandíj ellen tiltakozó egyetemi hallgatókat, az éhségmenetet és résztvevőinek nem szűnő aktivitását. Az ország nem hallgat, sőt, egyre hangosabb lesz, ahogy telnek 2012 nehéz napjai. A foglalkoztatás stagnál, a munkanélküliek száma nem csökken, az infláció nő.  Igen, válság van Európában, igen, egy kormányzat gyakran kényszerül olyan döntéseket hozni, amelyek nem hoznak azonnali pozitív hatást a hétköznapokban. Ám azt egy kormány nem teheti meg, hogy a saját elvakultsága érdekében egy minden elemében elhibázott gazdaság- és társadalompolitikával nyársalja fel az ország maradék reményeit, rombolja szét a megélhetés esélyének utolsó darabjait.

Erre soha, semmilyen kormány nem kapott felhatalmazást. A kormánynak nem megsértődnie kellene most, hanem mélyen magába szállnia. Nem megszorításokat kellene bevezetnie, hanem egy tisztességes progresszív adórendszert. Nem újabb frontokat kellene nyitnia, hanem normálisan viselkednie. Mert ez az ország, ez az emberek érdeke. Ha ez nem megy a Fidesznek, akkor a nemzeti érdekek képviseletére is képtelen, és a kormány távozása válik a nemzet érdekévé.