2012. április 10. 13:40

Nemzeti Rákellenes Nap

1993 óta minden év április 10-én, a Nemzeti Rákellenes Napon programok és előadások sora hívja fel a figyelmet a daganatos megbetegedések veszélyeire, a megelőzés, a szakszerű kezelés és a környezet, a család támogatásának fontosságára.

Az újonnan felfedezett daganatos megbetegedések száma idehaza évi 66 ezer körül alakul, miközben évente 33-34 ezren halnak meg rákban. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a számítások szerint közel 300 ezer ember él ma Magyarországon daganatos betegként. A daganatos megbetegedések számában alig van különbség a nemek között, ugyanakkor a halálozás a férfiak esetében gyakoribb. A haláloki statisztikában a szív-és érrendszeri betegségek után a daganatos betegségek szerepelnek a második helyen Magyarországon. A rákbetegségek miatti halálozás különösen kedvezőtlenül alakult, hazánk az EU-tagállamok között az élen áll. Komoly figyelmeztető jel, hogy Magyarországon a daganatos halálozás az elmúlt negyven évben némi ingadozást követően fokozatosan emelkedett.

A daganatos betegségek az utóbbi évtizedekben sajnos olyan gyakorivá váltak, hogy szinte mindannyian ismerünk a családunkban, ismerőseink körében olyan embert, akit érint a betegség. Az elmúlt évtizedekben szerencsére számos eredményt ért el az orvostudomány a daganatos betegségek gyógyítása terén, ma már sokkal több esély van a gyógyulásra, az életminőség megőrzésére. Az újabb kezelési eljárások kevésbé terhelik meg a pácienseket, rövidebb időt kell kórházban tölteniük.

A daganatos betegek kezelésének kérdése arra is ráirányítja a figyelmünket, hogy az orvosi szakma elkötelezett szakmai munkája mellett mennyire fontos a család, a környezet támogatása. A betegségből való kilábalásban különösen nagy jelentőséggel bír a szerető, támogató környezet, azok az emberek, akik bíztatást, hitet, reményt és erőt adnak a küzdelemhez.

Mindannyiunk felelőssége, közös nemzeti érdek, hogy a társadalom valós és naprakész információkat kapjon erről a betegségről, a kezelés lehetőségeiről és elérhetőségéről, a gyógyulni vágyó pácienseket és családjaikat támogató, segítő civil szervezetek áldozatos munkájáról.

Rákbetegségben szenvedő társainknak segítséget kínál az orvostudomány, az alternatív kiegészítő kezelések egyre szélesebb tárháza, s ma már a támogató, civil szféra és az üzleti világ oly sok jeles képviselője is. Mi, egészségesek, anyák, apák, gyerekek, nagyszülők, barátok pedig nyújtsunk kezet beteg társainknak abban, hogy minden erejüket a gyógyulásra fordíthassák.