Népboldogító ötletek: rezsicsökkentés Fidesz módra

Tukacs István, országgyűlési képviselő mai megyei sajtótájékoztatóján azokról a népboldogító ötletekről beszélt, amelyeket a Fidesz-KDNP kormány az elmúlt időszakban gyártott le, nyilván azért, hogy ellensúlyozza az elszenvedett politikai vereségeit.

Nem véletlen, hogy a tandíj megbuktatása, a diáktüntetések, a regisztráció eltörlése, a Bayer Zsolt körüli botrány  után a Fidesz-KDNP igyekszik napirenden tartani ezen ötleteit, amit az utóbbi időben legyártott. Hiszen a Fidesz politikai vereségei nem mellékesek, az elmúlt néhány hét az bizonyította, hogy a 2/3-nak vannak jogállami és civil szerveződési gátjai is.  Akkor, amikor a diákok meg tudták akadályozni a fizetős helyek növekedését és az államilag támogatott helyek radikális csökkentését, akkor, amikor az Alkotmánybíróság előbb formai majd tartalmi okokból is elutasítja a demokratikus részvételt gátló regisztrációt, az látszik, hogy a Fidesznek égetően szüksége van néhány olyan ötletre, amely ellensúlyozni tudja a folyamatos politikai térvesztését.

Az ellenzéki tárgyalások megkezdésével most már nem csak a Fidesz problémája a fentebb említettek, hanem az ellenzék esélye is.

Addig, amíg jelentős és összefogásra alkalmas ellenzéki erők nem voltak a Fidesz ellen politikai színtéren, addig a Fideszt nem nagyon izgatta, hogy szavazóinak elveszíti a 30-50%-át, hiszen őrizte első helyét.  Az ellenzéki tárgyalások létrejöttével és részeredményeivel az látszik, hogy a Fidesz ellenében megszervezhető, és meg is szerveződik olyan politikai erő, ami a választásokon érdemben tud versenyezni a Fidesz-KDNP-vel. Ezért a kormány belefogott abba a mosolyoffenzívába, amelyet muszáj volt előre hoznia, hiszen nem akar további szavazókat veszíteni.  Ennek egyik eleme a rezsidíjak csökkentése. Arról szól, hogy mindenkinek csökkenjen 10%-kal a gáz, villany, távhő szolgáltatás díja, valóságosan pedig arról, hogy mindenkinek a zsebébe tegyen valamennyi pénzt, kinek többet, kinek kevesebbet.

Az MSZP szakértői tanulmányozták a rendelet szövegét és a következő megállapításokat tesszük – mondta a képviselő:

1. A rendelet szövegéből nem derül ki, hogy ezek a rezsidíjak valóban tudnak 10%-kal csökkeni. Alaposan tanulmányozva az árképzésnek a módját az derül ki az elektromos energia esetében, hogy az áram díját igen, de az egyéb díjban megjelenő költségeket pl. a rendszerhasználat díját, vagy az adókat nem csökkentette. Ezért erősen kérdéses, hogy a 10%-os csökkenés valóban meg fog-e jelenni a számlákon.

2. Nem lehet mindenkit egyformán támogatni! Ez a rendelet egyformán akarja támogatni a rózsadombi villa úszómedencéjének fűtését és a 35 nm-es panelben távhővel fűtő kevésbé tehetős állampolgárt. Álláspontunk szerint az nem tartható, hogy mindenki egyformán kapjon támogatást. Az is, aki ki tudja fizetni a luxus körülmények energiaköltségeit is, és az is, aki éppen azon a határon billeg, hogy vagy tud számlákat fizetni, vagy sem.

3. Nem található a rendelet szövegében, hogy a lakossági fogyasztókon kívül az energiaköltségek csökkennének másoknál is pl. vállalkozásoknál, nagyobb fogyasztóknál. Sőt ennek az ellenkezője történik a valóságban. Megszülettek az első értesítések arról, hogy a nagyobb fogyasztók, vállalkozások emelkedő áramdíjakkal kell, hogy számoljanak. Ugyanúgy, mint ahogy a kormányzat által bevezetett különféle adók esetében, a vállalkozások, és a nagy fogyasztók át fogják hárítani a saját vásárlóikra, üzleti partnereikre, a lakosságra a többletköltségeiket. Ezért csöppet sem jelenthetjük ki, hogy valóban mindenki elkönyvelheti nyereségként a számlán megjelenő hasznot, éppen ellenkezőleg, valószínű, hogy a megvásárolt termékek, szolgáltatások esetében is meg fogják fizetni az árát ennek a rezsicsökkenésnek.

4. Emellett a kormány egyáltalán nem figyel az inflációs politikára. Akkor, amikor a költségvetésben az inflációs skálát csökkenőre kellett volna állítani, a tavalyi költségvetéshez képest is növekszik az infláció. Ha magas a pénzromlás, akkor mindenféle előnyt meg fog enni az infláció növekedése, amelyeket az emberek a zsebükön érezhetnek. A kormány a pénzromlás ellenében nem tesz semmit, sőt gerjeszti azokat. – mondta a politikus.

Az MSZP szerint azokat kell támogatni, akik rászorultak. Célzott támogatások kellenek, amiket a kormány nem tett meg. Emellett azokkal is törődni kell, akik nem gázzal fűtenek, és akik nem tudnak villanyszámlát fizetni korábban felmerülő okok miatt. Ők nem fognak tudni részesülni az úgynevezett kormányzati jótéteményből.

Bár azt tudjuk, hogy további népboldogító ötletekre lehet még számítani a kormány részéről. Akik eddig kiszerettek a Fidesz kormányzat brutális stílusából, a szegényekre fittyet hányó módszereiből, azok nem fognak némi könnyelmű adományért visszaszeretni ebbe a kormányba!