Belföld, Gazdaság
2012. november 06. 17:37

Nincs igazságos Ákos király!

A telekadó bevezetéséről és az építményadó megemeléséről szóló előterjesztés visszavonatásával Miskolc vezetése azt akarja elhitetni a városlakókkal, hogy nekik semmi közük nem volt az újabb sarc kivetésére, a már meglévő adó emelésére tett javaslathoz. Pedig dehogynem.

A hosszas előkészítést igénylő előterjesztés nem véletlenül került a közgyűlési napirendek közé, nem csak úgy befújta oda a szél, hanem Kriza Ákos döntésének következtében szerepelt a napirendi javaslatok között. A polgármester természetesen tudott az előterjesztésről, ismerte annak tartalmát, s egyetértett vele, máskülönben most nem lenne miről beszélni.

Teljesen világos, hogy mi folyik itt: Kriza Ákos nem vállalja a tetteiért a felelősséget, s a közfelháborodás elkerülése érdekében inkább visszavonatja a saját maga által megrendelt előterjesztést. Eközben viszont úgy tesz, mintha ő lenne a miskolciakat megmentő igazságos Ákos király. Mindenki tudja, hogy nem az.

Ugyanakkor rettegve várjuk, hogy a városvezetés milyen új sarc bevezetését fundálja majd ki a jövő évi költségvetési forráscsökkenés kompenzálására. Az állam ugyanis – s Kriza Ákosék ezért vezették volna be a telekadót, ezért emelték volna meg az építményadót – mintegy 600 millió forintot vesz el jövőre a várostól azzal, hogy államosítja a gépjárműadóból származó bevételek 60 százalékát.

A városvezetés és a kormány sajnos közös erővel teszi tönkre a miskolciakat.

Dr. Simon Gábor,
önkormányzati képviselő,