mszp.hu | bántalmazás közlemény
2016. június 29. 14:44

Nőverés a köztévében – az MSZP vizsgálatot kezdeményez

2016. június 27-én a Magyar Televízió Nyár 2016! című műsorában a köztévé riporternőjét élő adásban ostorozta meg „mókásan” egy „betyár” a Tihanyi Levendulafesztiválon. A jelenet komolytalan volt, azonban tökéletesen alkalmas arra, hogy normálisnak, a magyar folklór részének tüntessen fel egy olyan súlyos problémát, mint a nők bántalmazása.

Ma Magyarországon becslések szerint 270 ezer nő élhet bántalmazó környezetben, s az is szomorú tény, hogy hetente egy nő hal meg a családon belüli erőszak következtében. A hatóságok rendszerint nem veszik komolyan a problémát, a bántalmazott nők és gyermekek számára nincs kiépült intézményrendszer.

Éppen ezért gondoljuk azt, hogy a közmédiában a hagyományos magyar szokások bemutatásánál még humorosnak szánt formában sincs helye a nők bántalmazásának. A köztévében bemutatott példátlanul torz humor ugyan nem szabálysértő, a bántalmazás elviccelése azonban nagyon rossz üzenetet közvetít ebben a környezetben. Ezért a mai napon levélben kértem a Médiahatóság vizsgálatát az ügyben.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke