mszp.hu | Belföld | Lázár János olimpia
2015. december 10. 11:12

Nyílt levél Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter részére

Tisztelt Miniszter úr!

Mi, az MSZP budapesti képviselői a Fővárosi Közgyűlés december 2-i ülésén azt kezdeményeztük, hogy a Fővárosi Közgyűlés írjon ki helyi ügydöntő népszavazást a 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatban.

Mint azt sokszor elmondtuk: elvi szinten támogatjuk a budapesti olimpiát, amennyiben ezt az ország helyzete lehetővé teszi. Ugyanakkor ez a döntés legalább két évtizeden keresztül határozza meg a főváros és Magyarország életét, jelenét és jövőjét. Éppen ezért a döntést a budapestieknek kell meghozni, akik a terheket vállalják és a számlát fizetik.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Tarlós István főpolgármester a budapesti polgárok érdekeinek képviselete helyett arra hivatkozva utasította el a népszavazás gondolatát, hogy „a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön az ügyben”.

Csalódottan vettük tudomásul, hogy a múlt heti Kormányinfón a népszavazásra vonatkozó kérdésre Ön nem kevésbé „magabiztosan” úgy felelt: „nem szoktak népszavazást rendezni erről, hiszen rendelkezünk az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással”.

Miniszter Úr, Ön téved. Szoktak. Így például Hamburg lakossága november 29-én dönthetett a 2024-es olimpiai pályázatról. Az ottani vezetés nem bújt a választási eredménye mögé és polgárait sem tartotta alkalmatlannak a döntésre. Mint azt Ön nyilván tudja, a hamburgiak nemmel szavaztak az olimpiára.

Arra kérem Önt, hogy a fentiek alapján az alábbi kérdéseimre szíveskedjen kielégítő válaszokat adni:

- Ön, akinek a kormánya folyamatosan a magyar emberek döntéseire hivatkozik,  egyetért-e Tarlós Istvánnal abban, hogy a budapestiek nem tudnak döntést hozni a budapesti olimpia ügyében?

- Ha a budapestiek valóban kevés információval rendelkeznek az olimpia előnyeit és kockázatait illetően, nem az Önök feladata lenne-e a fővárosban élők tájékoztatása?

- Ön mennyivel nézi ostobábbnak a budapesti embereket, mint a hamburgiakat?

- Ha az Önök választási felhatalmazása okafogyottá teszi az emberek megkérdezését, miért költenek rendszeresen milliárdokat ellenőrizhetetlen eredményű Nemzeti Konzultációkra?

- Ha a több ezermilliárd forintos olimpiáról nem indokolt népszavazást tartani, akkor a néhány tízmilliárd forintot érintő szociális népszavazás miért volt annyira fontos Önöknek 2008-ban?

Várom megtisztelő válaszát!

Budapest, 2015. december 10.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba,