2012. augusztus 24. 08:47

Nyílt levél Lukács Tamásnak

Szeretnék javaslatot tenni Önnek bizottságunk rendkívüli ülésének összehívására. Az elmúlt napok ceglédi eseményei világossá tették, szervezett provokáció készül annak érdekében, hogy a helyi konfliktusok erőszakba csapjanak át.

Ha nem Cegléden, hát a meghirdetett ”országos mozgósítás” keretében majd egy másik településen. A cél ma már egyértelműen az, hogy a szélsőjobboldali szervezetek politikai tőkét kovácsoljanak maguknak egy erőszakos összeütközés kirobbantásával, és ezzel saját táborukat gyarapítsák.

Már az is tűrhetetlen (és bizottságunk illetékességi körébe tartozik), hogy a kollektív bűnösség alapján egész népcsoportokat, közösségeket, településrészeket félelemben tartsanak és megalázzanak. Most azonban az akciósorozat szervezői ennél is tovább léptek. A cél már több mint a cigányság állítólagos ”megfegyelmezése”. Ellentámadást akarnak kiprovokálni, azt akarják, hogy ütések csattanjanak, hogy vér folyjon. A provokátorok szempontjából direkt jó, ha eszmetársaik vére. A politikai haszon érdekében ma már beáldoznák sajátjaikat is.

Egy ilyen folyamat útját állni az emberi jogi és kisebbségi kérdésekben felelősséget viselő parlamenti bizottság kötelessége. Ezért kérem Elnök Urat, hívja össze bizottságunk rendkívüli ülését, és hívja meg mindazokat, akik a hasonló provokációk megelőzésében és kezelésében szerepet vállalhatnak: Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékes vezetőit, a roma szervezetek (különösen az országos önkormányzat és az események kapcsán javaslatot fogalmazó Roma Közösségi Hálózat) képviselőit, a moderálásban és konfliktuskezelésben jártas szakembereket és szervezeteket.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a társadalmi integráció hosszú évtizedek munkája. Az adott konfliktusok megelőzésére és megoldására szolgáló, a jogalkalmazás, a szociális és moderátori munka, az önkormányzatok lehetséges teendőit feltérképező konkrét javaslatcsomag, a szükséges szakemberek, jószolgálati missziók biztosítása a bajba került településeknek nem tűr halasztást.

Ebben vállalhat szerepet bizottságunk. Mert a provokáció szervezői sem várnak, és Cegléd nem az utolsó állomás.

Tisztelettel:

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő