mszp.hu | Belföld | Quaestor
2015. március 24. 14:38

Nyílt levél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek

A Quaestor öncsődje előtt négy nappal a Külgazdasági és Külügyminisztérium megszüntette a Magyar Nemzeti Kereskedőház brókercégnél vezetett számláját. Lényeges kérdés, hogy a tárca titkolt-e el olyan kulcsfontosságú információkat, amelyek közvetetten megkárosítottak más bennfentes információval nem rendelkező kisbefektetőket.

Felmerül továbbá, hogy amennyiben a minisztérium előre látta a brókercég csődjét, ami miatt időben ki is vették a minisztérium pénzét, akkor miért vártak az isztambuli és a moszkvai kereskedőház üzemeltetéséről szóló szerződések felmondásával? Miért nem tartotta a minisztérium fontosnak, hogy aggályait megossza a hatóságokkal, a közvéleménnyel, hogy ezáltal megmentse számos kispénzű ember megtakarítását is?

Mivel a fenti döntés felveti a bennfentes információ gyanúját, kérem, hogy a minisztérium haladéktalanul hozza nyilvánosságra azon döntés-előkészítő elemzéseket, amelyek szorgalmazták a kereskedőház befektetéseinek kivonását, illetve a számla megszüntetését, ezzel bizonyítva, hogy nem haveri-bennfentes információ alapján menekítették ki a pénzüket.

Mesterházy Attila
a Külügyi bizottság tagja