Belföld | környezetszennyezés főváros
2013. október 15. 13:24

Nyílt levél Tarlós István részére

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A főváros tulajdonában álló Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) Ipacsfa utcai telepén történt környezetkárosítási botrány kapcsán úgy érzem, hogy a városvezetés nem tesz meg mindent a történtek valódi feltárására. Ezért – mint elnök – ma 12.30-ra összehívtam a Fővárosi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot.

Úgy vélem, hogy a szakbizottság tagjainak, s különösen a budapestieknek joguk van tudni, miként kívánja kezelni Ön és a XVIII. kerület vezetése az elmúlt évtizedek legnagyobb budapesti környezetkárosítását.

Nekem, nemcsak mint a környezetért aggódó fővárosi képviselőnek, de mint a kerületben élő polgárnak is különösen fontos, hogy ezt a felelőtlen és veszélyes környezetrombolást a történtek súlyának megfelelően vizsgálják ki.

Ma, 2013. október 15-én jár le az a határidő, amelyet az illetékes hatóság a kármentesítésre adott. Bár a területért felelős György István, az Ön helyettese, korábbi nyilatkozatai szerint ez reális határidő, nekem az a véleményem, hogy ennyi idő alatt az ott történt környezetszennyezés okozta károkat nem lehet felszámolni. Mai ülésünkre ezért meghívtam az illetékes környezetvédelmi hatóság felelős vezetőit, akik – és ez számomra megdöbbentő – jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen.

Felháborítónak tartom, hogy az illetékes hivatal képviselői a főváros választott szakbizottságát semmibe veszik. Ha ez így van, akkor mennyire vehetjük komolyan eddigi vizsgálódásaikat és állásfoglalásaikat? Hiszen a szennyezett terület egészen kis részét vizsgálták és a kármentesítésre vonatkozó határozatuk szinte csak a szennyezett talaj 1 százalékát érinti. Így most azt sem tudhatjuk meg, hogy elkezdődött-e annak a felmérése, hogy milyen mértékben károsodott a fúrt kutak vízminősége.

A környezetkárosítási bűncselekmény gyanúja felveti annak a kérdését is, hogy történhetett-e a számvitel vagy az adózás rendjét megsértő bűncselekmény? Előfordulhatott-e az, hogy a telepen engedély nélkül lerakott anyagok továbbszállításáról hamis igazolások és számlák készültek?

Ezért a mai bizottsági ülés meghívottja a cégvezetés mellett – éppen azért, hogy kezdjük el a feltárást – a környezeti katasztrófát okozó Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) kétpárti (Fidesz, Jobbik) felügyelőbizottságának jobbikos elnöke, Staudt Máté is.

Végezetül, de nem utolsó sorban kérem, válaszolja meg azt a kérdést: igaz-e a hír, hogy eddigi állításával ellentétben felmentés helyett, közös megegyezéssel vált meg az FTSZV ügyvezetőjétől, Wohner Zsolttól, volt fideszes környezetvédelmi helyettes államtitkártól, valamint mi igaz abból, hogy Wohner Zsoltot már alkalmazta is komoly beosztásban az önkormányzati tulajdonú Fővárosi Vízművek?

Megtisztelő válaszait előre is köszönöm!

Szaniszló Sándor
fővárosi MSZP képviselő,
XVIII. kerületi lakos

Budapest, 2013. október 15.