Népszava
2012. április 27. 10:21

Nyílt nappal is bizonyították, felesleges az államosítás

Folyik a nemzet lelkének "átgyúrása", ennek pedig akadálya lehet egy baloldali szellemi műhely, nyilván ezért akarja szétverni az intézményt a kormány - mondta tegnap lapunknak Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója.

Az intézet Akadémiai utcai épületében tegnap nyílt napon várták az érdeklődőket, hogy a kutatók segítségével megismerkedhessenek az intézmény elmúlt 22 éves történetével és a levéltárral, amelynek kétharmadát június 1-től államosítani akarja a kormány. A parlament kulturális bizottsága hétfőn már általános vitára alkalmasnak találta a levéltári törvény módosítását, amely a PTI-ben őrzött iratok többségének rekvirálást is előírja. Földes a bizottság ülésén megismételte, hogy felesleges a náluk lévő anyagot államosítani, mert azokat most is bárki kutathatja. Kijelentette, egy nonprofit, kiemelten közhasznú szervezetet nem lehet szakmai érvek nélkül egyetlen kézmozdulattal államosítani, a kormánytöbbség illetve a Jobbik azonban ezt másképp gondolja.

A nyílt napon Horváth Julianna, a PTI levéltárának vezetője azt hangoztatta, köziratot nem tárolnak az intézményben, az MDP valamint az MSZMP dokumentumait már államosították, így nehezen érthető, miért akarja rátenni a kezét erre a magángyűjteményre a kormány. Feitl István, aki az intézményt mutatta be a látogatóknak, egyebek mellett arról beszélt, hogy független az intézet, a közvetlen irányító szerepét betöltő Politikatörténeti Alapítvány kuratóriumának tudósok a tagjai. Korábban egyetlen politikus vett rész a testület munkájában: Pozsgay Imre. Arra reagálva, hogy a PTI-t ki akarják költöztetni az épületből - méghozzá úgy, hogy használati jogát semmisnek tekintik, ezért tisztességes cserét nem ajánl a kormány - Feitl a látogatóknak azt mondta: ha korrektül tárgyalna az állam, gyorsan meg tudnának egyezni. A jogaikról azonban nem mondanak le.

Az államosításban érintett szervezetekkel előzetesen nem egyeztetett a kormány, ezért azok hevesen tiltakoznak a javaslat ellen. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke (az egykori szakszervezeti iratokat is az intézetben őrzik - a szerk.), valamint a PTI pert is kilátásba helyezett. Földes lapunknak úgy fogalmazott, hogy hisz az igazságszolgáltatásban.

F.Á. /