Belföld, Gazdaság, Külföld
2012. december 14. 10:47

Nyitott ajtó és határozott döntés a monetáris unió lényege

"Európa ajtaja maradjon nyitva, és azon Magyarország lépjen is be" - összegezte a Gazdasági és Monetáris Unióról szóló vita magyar vonatkozását Herczog Edit az EP plenáris ülésén benyújtott írásbeli hozzászólásában.

Herczog Edit szerint ma Európa egyik legnagyobb kihívása a megosztottság enyhítése. A 27 tagország eltérő rendszereinek összehangolására a Gazdasági és Monetáris Unió hivatott. Bár jelentős kockázat rejlik felépítésében, az egység megteremtése kritikus Európa jövője szempontjából.

"Szilárdabb alapokra, megbízható támfalakra és kiváló tetőre van szükségünk ahhoz, hogy házunk stabilan megmaradjon egy viharban vagy egy földrengés következtében is - a gazdaságunk esetében is ez lebegjen szemünk előtt" - fogalmazott az S&D Frakció elnökségi tagja.

A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) akkor tudja megvédeni gazdaságunkat válság esetén, illetve tudja Európát az élen tartani a globális versenyben, amennyiben azonos alapelvek mentén épül és minden tagország számára nyitva áll. Gazdaságaink eltérőek, az egységes és erős keretrendszer elengedhetetlen.

Komoly lépésekre van szükségünk, hogy véghezvigyük hosszú távú elképzeléseinket, hogy megvalósítsuk a GMU egyes szakaszait. "Az ajtó maradjon nyitva, a tagországok egyértelműen jelezzék részvételi szándékukat és mi, politikai döntéshozók cselekedjünk gyorsan és biztosan" - summázta az együttműködés legfontosabb lépéseit Herczog. "Azonban ne felejtsük el, hogy a gazdaságban a legkisebb egység az állampolgár, az 500 millió európai érdekét, a szociális szempontokat is tartsuk szem előtt" - tette hozzá.