Stop
2012. május 19. 11:32

Nyugdíjas korukban büntetné a gyermekteleneket a kormány?

Megváltoztak a kormány tervei a nyugdíjrendszert illetően. Svéd modell helyett német pontrendszer, magyaros kiegészítéssel: büntetnék azokat, akiknek nem született gyermekük. A kormány nyugdíj-terveiről Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja, a terület szakértője beszélt a STOPnak.

STOP: - Úgy tűnik, az új nyugdíjrendszerben mégsem a sokat emlegetett a svéd modellt szeretné bevezetni a kormány.

Korózs Lajos: - A kormány szerint a nyugdíjrendszernek egyéni számlákon kell alapulnia, és a rendszer lényege az lesz, hogy a munkavállalók a bérük mértéke alapján pontokat kapnak, majd a nyugdíjba menetelkor a mindenkori átlagbér és a várható átlagos élettartam alapján állapítják meg a nyugdíjukat.

- Ez mégis az előbb említett svéd modellre emlékeztet...

- A pontrendszer miatt a németországihoz hasonlít. Ugyanúgy egyéni nyilvántartásra épül, mint az egyéni számlás svéd nyugdíjmodell. A két rendszer abban is hasonlít egymásra, hogy mindkettőben van egy olyan önszabályozó mechanizmus, amely a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilitását biztosítja, aminek még örülhetnénk is, de a magyar viszonyokat ismerve több százezer ember esne ki ismételten a nyugdíjrendszerből.

- Hogyan működik ez pontosan?

- Ennek az önszabályozó mechanizmusnak köszönhetően a csökkenő járulékfizetés kisebb nyugdíjakat eredményez vagy automatikusan megemeli a nyugdíjkorhatárt, hogy egyensúlyban maradjon a rendszer. A nyugdíjszínvonal csökkentésére pedig azért van szükség, mert a kormány kivonul a nyugdíjrendszer finanszírozásából.

- Kivonul a kormány? Mire alapozza ezt a feltételezést?

- Orbán Viktor egy interjúban maga nyilatkozta, hogy csak a járulékokból befolyt összegekből fogják fizetni a nyugdíjakat.

- Igaz az, hogy aki több gyermeket nevelt fel, annak a nyugdíja is több lesz?

- A kiadott népesedési vitairat azt javasolja, hogy a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a vállalt és kitaníttatott gyermekek számát is. Ebben a modellben valószínűleg csak a legalább kétgyermekes szülők kapnak a keresetüknek megfelelő nyugdíjat, az egy gyermekeseket és a gyermekteleneket bünteti a rendszer.

- Beleértve azokat is, akiknek egészségügyi okokból nem lehet gyermekük?

- Igen.

- Az adminisztráció is lényegesen több lenne.

- Számolni kell azzal, hogy egy ilyen rendszer komoly, évekig tartó káoszt okozna a nyugdíj-adminisztrációban, a már most szétvert nyugdíjigazgatás mellett. Az államnak a jövőben nemcsak a leendő nyugdíjasokat kellene nyomon követnie. Számon kellene tartani azt is, hány gyermekük született, meddig nevelték őket, mikor váltak keresővé, ők mennyi járulékot fizettek, mikor volt jogviszonyuk. Sőt, egy ilyen kedvezmény indokolná a gyermekek járulékfizetésének ellenőrzését a szülő nyugdíjának kiszámításakor. Az is igencsak homályos, hogyan lehetne megosztani a gyermekneveléssel járó előnyöket a két szülő között.

- Meg lehet a két szülőt különböztetni egymástól?

- Ha a gyermektelent a gyermeket vállalótól meg lehet, akkor miért ne lehetne a szülőket is? Ez a vitairat megdöbbentő ötleten alapul: azonos biztosítási jogviszonyban lévők között tesz nem kezelhető különbséget. És mi van akkor, ha a szülők elválnak, netán valamelyiküknek több kapcsolatból is született gyermeke? Mekkora lesz a szülő nyugdíja, ha gyermeke külföldre költözik és ott fizet járulékot? Ez az elképzelés annyira átgondolatlan, hogy azt hiszem, nem is szakemberek készítették. Ha keményebben akarnék fogalmazni, azt is mondhatnám, ez ugyanolyan szélhámosság, mint amikor a svéd modellt bedobták a köztudatba.

Szerző: Csanádi