Blikk
2012. május 14. 08:44

Ócsai adóspark: nyári átadás kizárva

Hiába a fogadalmak, tovább csúszik az ócsai adóslakópark átadása. Valószínű, hogy a nyáron már nem készülnek el azok a kisebb-nagyobb családi házak, amelyekbe az otthonukat vesztett devizahitelesek költözhetnének.

– Az önkormányzat az elmúlt hónapokban megszerezte a több mint harminc szakhatósági engedélyt, Ócsa minden feladatát elvégezte – mondta a Blikknek Horváth Tamás alpolgármester a beruházás előkészítéséről. – A leendő építési területet épp most pénteken adtuk át az elektromos műveknek. Valóban csúszik az építkezés az eredeti tervekhez képest. Ennek oka, hogy a beruházáshoz sok egyeztetésre, engedélyre, s körültekintő munkára volt szükség.

Az adóspark felépítésének ötletéről Orbán Viktor miniszterelnök tavaly június elején elsőként a Blikknek számolt be. A kormányfő akkor azt mondta: az állam 40–80 négyzetméteres családi házakat építene azon devizahiteles családoknak, akiknek a bankok elárverezik az otthonaikat. Akkor Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára úgy vélekedett: az első házakba már idén márciusban beköltözhetnek a családok. Később már júniusra, majd júliusra tolódott az átadás, mert az a döntés született, hogy a takarékosság érdekében közmunkában épüljenek az otthonok.

– A szociális családi házak építésére a pályázók május 2-ig tehettek ajánlatot, a közbeszerzés jelenleg a hiánypótlási szakaszban van – közölte érdeklődésünkre a belügyi tárca. Így azt nem tudták megmondani, mikor kezdődik az építkezés, illetve mikorra várható az átadás. Az állam egyébként 500 ház építését tervezte eredetileg, a mostani első fázisban 80 kivitelezését írták ki.

A Blikk számításai szerint a bedőlt családok ősz előtt nem költözhetnek. A tényleges építkezés ugyanis csak a pályázatok elbírálása és a szerződés aláírása után kezdődhet meg, ami várhatóan május vége, június eleje lehet. Ezt követően 13 hét alatt készülhetnek el az épületek, vagyis kulcsrakészen csak szeptemberre fognak állni a házak. A Közbeszerzési Értesítőből azonban az is kiderül: az államnak nem sietős a beruházás. Az elbíráláskor ugyanis 80 százalékban azt veszik figyelembe, melyik cég adja a leg­előnyösebb árajánlatot. Csak 10-10 százalékot nyom a latban a határidő, illetve a vállalt garancia ideje.

Blikk-összeállítás