mszp.hu | Belföld | közlemény vagyonosodás
2015. november 18. 12:32

OLAF-nyomozás: az MSZP vagyonosodási vizsgálatot követel Orbán Viktor veje, Tiborcz István ellen

Az MSZP vagyonosodási vizsgálatot követel Tiborcz István ellen, és elvárja a magyar hatóságoktól, hogy minden eszközzel segítsék az Európai Unió csalásellenes szervezete (OLAF) nyomozását, amit azon cég ellen folytatnak, melynek egyik tulajdonosa a vizsgált időszakban Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt.

Az OLAF uniós közpénzek elköltését ellenőrzi, ezért az általa indított vizsgálat is közügy. Az Elios Innovatív Zrt. Tiborcz István vezetése alatt 2014-től gyanús körülmények között sorozatosan nyerte az EU által finanszírozott milliárdos közvilágítási beruházásokat úgy, hogy bár magas áron dolgozott, sokszor senkivel sem kellett versenyeznie. A pályázatok ugyanis úgy voltak megírva, hogy csak a Tiborcz István által tulajdonolt cég felelt meg a feltételeknek.

Bár az OLAF vizsgálatainak megkezdése után Orbán Viktor veje, Tiborcz István gyorsan eladta a cégbeli érdekeltségét, a nyomozás éppen azt az időszakot érinti, amikor ő is tagja volt a vállalkozásnak. Az ügy komolyságát jelzi, hogy az OLAF mellett az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága és a magyar rendőrség is vizsgálja a Tiborcz István vezetése alatt elnyert állami pályázatok körülményeit.

Az MSZP Tiborcz István vagyonosodási vizsgálata mellett a közvélemény teljes körű tájékoztatását is követeli.

Lukács Zoltán,
az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes