2011. július 13. 11:30

Önmagasztalás helyett...

A magyar emberek többsége annak örülne, ha a kormány az állandó önmagasztalás helyett az általa előidézett társadalmi-gazdasági katasztrófahelyzet elhárításával lenne elfoglalva.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar és az európai emberek többsége is örül ennek az alaptörvénynek." - közli Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az Estében.

Április végén az emberek kevesebb, mint egyharmada gondolta úgy, hogy szükség van új alkotmányra. Ebből legfeljebb Orbán Viktor személyes szajkója vonhatja le az idézett következtetést. A választásra jogosult 8 millió emberből kevesebb, mint egymillióan válaszoltak a kormány alkotmányügyi kérdőívére. Ebből is csak a tényekkel híresen hűvös viszonyt ápoló Szijjártó Péter olvashat ki bármiféle választói akaratot, pláne elégedettséget.

A magyar emberek többsége - a honi közállapotokat aggódva figyelő Európával karöltve - annak örülne, ha a kormány végre nem az önmagasztalással, hanem az általa előidézett társadalmi-gazdasági katasztrófahelyzet elhárításával lenne elfoglalva.

Ha most, mikor a svájci frank alpesi magasságokba emeli a törlesztő részleteket, nem hagyná cserben a devizahitelek miatt csődbe jutott családokat. Ha tenne valamit a válságadók miatt elszabaduló árakkal, az egykulcsos adó miatt csökkenő bérekkel, az egyre kilátástalanabb foglalkoztatási helyzettel.  Ha visszaadná a tanárok, orvosok, köztisztviselők visszamenőlegesen elvett törvényes járandóságát, hárommillió ember nyugdíj-megtakarítását, a kiszolgáltatott társadalmi rétegek felzárkóztatását (nem ritkán életben maradását) biztosító szociális ellátásokat.

Ha elkezdene végre tisztességgel, a társadalmi szolidaritás és demokrácia szabályait betartva kormányozni.