Orbán bóvli kormánya

Pénteken a Fitch Ratings megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát, amely még mindig bóvli. Ezzel lelepleződött Orbánék hazugsága, hiszen Magyarország rosszabbul teljesít. A tervezett 2,9 százalékos idei hiánycél csak megszorításokkal tartható. A magyar családok százezreinek helyzete kilátástalan, egyre többen döntenek a kivándorlás mellett.

Az államadósság a 3000 milliárdos nyugdíjvagyon lenyúlása nélkül ma 7000 milliárd forinttal lenne több, mint 2010-ben. Százmilliárdok hiányoznak az egészségügyből, nincs pénz a közmunkások foglalkoztatására, a kultúra finanszírozására. A kormány veszélyezteti uniós források lehívhatóságát, ezzel veszélybe sodorja a növekedés esélyét. A legújabb minősítés egyértelmű jelzés a Fidesz-kormánynak: a Magyarország iránti tiszteletet nem elég csak követelni, azért tenni is kellene!

A Fidesz eddigi teljesítményében nincs semmi tiszteletreméltó.

Az MSZP álláspontja, hogy az országnak igazságos adórendszerre, a befektetői bizalom visszaszerzésére, forinterősítő lépésekre lenne szüksége. Sajnos Orbánék ennek éppen az ellenkezőjét csinálják, így a ma megalakult kabinet ugyanolyan bóvli-kormány, mint az előző volt.

Burány Sándor
a Költségvetési bizottság elnöke