2012. augusztus 13. 12:31

Orbán elkezdte egy demokrácia utáni új rendszer kiépítését?

Újra az Alkotmánybírósághoz volt kénytelen fordulni az ombudsman. Szabó Máté most az egyházügyi törvényt kifogásolja. Egyre inkább úgy tűnik, a Fidesz jogalkotása gyorsuló sebességgel távolodik a demokratikus módszerektől. Mit tesz vajon ez ellen Áder János?

Az alapvető jogok biztosa szerint az egyházügyi törvény több ponton is ellentétes a hatalommegosztás elvével. A kétharmados többség által erőből megszavazott jogszabály az Országgyűlés egyedi döntésétől teszi függővé, hogy ki kaphatja meg az egyházi státuszt, ráadásul e döntéssel szemben nem lehet jogorvoslattal élni.

Jól mutatja az Orbáni hatalomgyakorlás visszásságát, hogy az ombudsmannak az utóbbi időben egyre több törvény miatt kell az Ab-hez fordulnia. Szabó Máté nemrég a rokkantak ellátásáról szóló törvényt – amit Korózs Lajosnak, az MSZP elnökségi tagjának felhívására vizsgált – küldte a taláros testület elé. A kormánypárt ebben a törvényben nem biztosította a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét és megsértette az esélyegyenlőség elvét. De az ombudsman szerint a szakképzésről szóló törvény is problémás: a jogszabály nem biztosít kiszámítható jogi környezetet, valamint a köznevelési törvény sem megfelelő.

És ez csak az elmúlt két hét termése.

Ez alapján jól látszik, hogy az Orbán-kormány nem veszi figyelembe a demokratikus jogalkotás alapvető normáit. A törvénykezési kapkodás, a jogszabályok visszamenőleges érvényessége, a jogi hozzá nem értés, a mindent erőből való erőszakos elfogadtatás, a demokratikus ellensúlyok elsöprése és az ombudsman folyamatos kifogásai egyértelmű üzenetet hordoznak: a hatalmat minden áron, a demokratikus rendszer szétverése árán is megtartani.

Ahogy Orbán Viktor nemrég fogalmazott: „Reméljük a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni, de új gazdasági rendszerek, új elgondolások kellenek.” Rossz hírünk van miniszterelnök úr! Ezek a jogalkotási módszerek már nem a demokráciára, hanem egy teljesen új, a jogállamiságtól távol álló, számunkra elfogadhatatlan politikai rendszerre jellemzőek.

A Kárpátok újabb géniusza ezek szerint nemcsak a gazdasági elit, hanem az egész ország számára fogalmazta meg fenyegetését a demokrácia leváltásáról?

Az MSZP a demokratikus jogalkotás, és a demokrácia elkötelezett híve, ezért bízunk benne, hogy Áder János köztársasági elnök úr megteszi a kötelességét, és ahogy ígérte, csak a kifogástalan törvényeket írja alá, a többit pedig visszaküldi az Országgyűlésnek.

Török Zsolt,
az MSZP szóvivője