2012. augusztus 14. 11:59

Orbán felsőoktatása = elszegényedő Magyarország

Orbán Viktor miniszterelnök egy minapi interjúban kifejtette: ellenzi a tandíjat, ami alatt azt érti, hogy minden diák fizesse ki a saját tanulásának teljes költségét, vagyis díját. Miközben a Fidesz kormánya szinte az ország minden problémájára az államosítást kínálja, mint megoldást, a felsőoktatásban a ló másik oldalára esve államtalanítaná a felsőoktatást.

A miniszterelnök abban gondolkodik, hogy aki nem tudja kifizetni a képzési díjat, az vegyen fel erre hitelt, vagyis kezdje az életét 3-4-5 millió forintos adóssággal. Arról már nem beszél, hogy pont az általa vezetett kormány egyik tanulmánya szerint a Diákhitel 2 konstrukció hosszabb távon egy költségvetési időzített bomba, egy évtized alatt akár az összeomlás szélére is sodorhatja a magyar államháztartást. Azt is megtudjuk, hogy ösztönözni szeretné a munkaadókat, hogy ezekből a diákhitelekből váltsák ki a fiatalokat. Láthatóan nem érdekli, hogyan működik a magyar valóság: mégis melyik vállalat költene el sok millió forintot egy pályakezdőre, miközben ugyanebből az összegből tapasztalt dolgozókat is alkalmazhat? És mindez hogyan működne mondjuk az orvosi pályán, a pedagógusoknál vagy más állami foglalkoztatóknál?

Négy évvel ezelőtt, a Fidesz által kezdeményezett népszavazási kampányában Orbán Viktor a következőképp érvelt: "a kérdés az az, hogy képes lesz-e Magyarország bekapcsolódni a tudásalapú társadalmak, a tudásalapú gazdaságok európai rendszerébe". Most éppen ő az, aki nap, mint nap mindent elkövet, hogy elvágja ezt a lehetőséget.

Amit a Fidesz az elmúlt két évben tett a felsőoktatásban, és amit miniszterelnök úr bejelentett, az az ország elszegényedéséhez vezet. Tömegeket rekeszt ki a magas értékű, speciális tudások világából, a felsőoktatásból, ezzel alacsony jövedelemre, rossz minőségű életre ítélve őket. Az alacsony jövedelmek következménye az alacsony adóbevétel lesz, az egyre rosszabb minőségű, majd leálló állami szolgáltatások, ezáltal még durvábban elhúzódó válság.

A bizalmi válság már bekövetkezett, a működő tőke kerüli országunkat, magas hozzáadott értéket igénylő munkahelyek teremtésére nem nálunk látnak perspektívát. Magyarország folyamatosan távolodik a régió országaitól, a gazdaság hivatalosan is recesszióba fordult. Orbán most a képességek felszámolásával folytatná, végleg lemondva az ország tudásának gyarapításáról. A miniszterelnöknek nem ártana elgondolkodnia, amikor ezeket a terveket szövögeti, hogy vajon ő eljuthatott volna-e a jogi pályára abban a zárt, lényegében egy szűk elitet újratermelni hivatott felsőoktatásban, amit épít?

A felsőoktatás az államnak és az egyénnek is hasznot hajt, így fenntartása is közös érdek: az állam szerepvállalása befektetés az ország fejlődésébe, a magasabb adóbevételekbe, a hallgatók szerepvállalása pedig befektetés saját jövőjükbe, tudásukba, a magasabb jövőbeli jövedelem érdekében. Olyan felsőoktatást kell teremteni, amelynek költségeit méltányosan osztják meg egymás közt a felek. Sem a 100%-ban, mindenkinek, minden körülmények között ingyenes, sem az állam nélküli felsőoktatás nem létezik, az utóbbi pedig tömegeket ítél szegénységre, alacsony fizetésre. Lázálmok helyett értelmes és méltányos felsőoktatás kell, annak megteremtése pedig csak a szakmával, a hallgatókkal és a parlamenti pártokkal együtt lehetséges.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP elnökségi tagja