mszp.hu | Belföld | nácizmus
2014. április 09. 15:49

Orbán hadat üzent Budapestnek és a saját szavának

Úgy tűnik, az új Orbán-éra ott folytatja, ahol abbahagyta. Mindenkin átgázol, aki mást gondol; a vezér akaratán kívül senki akarata nem számít. Hiába szállt szembe az ország több mint 55 százaléka a kormánypártokkal, hiába ígérte azt a kormányfő, hogy Húsvétig nem kezdik el a náci német megszállás emlékművének építését, hiába szólaltak fel történészek és képzőművészek a szobor terve és mondanivalója ellen, az építkezés folyik.

A fővárosi Szabadság térre tervezett emlékmű alapozása miatt a munkások elkezdték összegyűjteni az „Eleven emlékmű – az én történelmem" elnevezésű Facebook-csoport által kihelyezett, a deportálásokra emlékező köveket, bibliákat, bőröndöket.

Az emlékművel a tudatos félelemkeltésnek állítanak szobrot. Annak erőszakos felállítása a budapestiek fenyegetése, rajtuk keresztül pedig az egész ország félelemben tartása.

Felszólítjuk a miniszterelnököt, indítson társadalmi párbeszédet a náci német megszállás sok vitát kiváltó emlékművének felállításáról! Orbán Viktor legalább saját szavát tartsa be, és húsvétig halassza el a szobor felállítását, addig pedig jöjjenek létre a civil és kormányzati munkacsoportok közötti megbeszélések!

Horváth Csaba
fővárosi MSZP frakcióvezető