Orbán kampánytémává teszi a holokauszt-emlékévet

A szélsőjobboldalnak tett sorozatos gesztusokkal és az elhibázott döntésekhez való ragaszkodással Orbán Viktor azt igazolja, hogy a szavazatszerzés számára fontosabb a méltó megemlékezésnél. Ha valaki, leginkább saját maga felelős azért, hogy az évforduló eseményei kampánytémává válhattak.

A német megszállás emlékére tervezett szobor ügyében előzetesen egyeztethetett volna az érintett szervezetekkel és bevonhatta volna őket a Nemzeti Emlékezés Háza programjának alakításába. Szakály Sándort pedig haladéktalanul le kellett volna váltania, miután az intézet új vezetője idegenrendészeti eljárásnak nevezte a holokauszt egyik szégyenletes eseményét.

Miután az ügy éppen miatta fajult idáig, viselnie kell annak felelősségét. A politika mércéje végső soron a gyakorlat lesz. Lehet a szembenézés és az emlékezés harcosaként tetszelegni, ha közben az embert a tettek nem igazolják. Ha Orbán Viktor a holokauszt-emlékév alkalmával az egész zsidóságot és a méltó módon emlékezni kívánó józan többséget magára haragítja, ne lepődjön meg azon, ha kifejezik rosszallásukat és elítélik a rossz gyakorlatot. Erről is döntenek majd az emberek április 6-án. A választások után pedig Orbán Viktornak már nem lesz módja befolyásolni a döntést.

Az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és a Liberálisok szerint megengedhetetlen, hogy az ország elsőszámú vezetője a többségi akarat mellőzésével hozzon hibás és ez esetben bántó döntéseket.