Orbán rádöbbent a földmutyira?

Örülünk, hogy Orbán Viktor nagy nehezen belátta, tarthatatlan, ami a nemzeti parkok legelőivel történik. Ám nem értjük, hogy a múlt héten kit védett a Kossuth Rádióban azt mondva: a földbérlet pályázatokkal kapcsolatban minden rendben van. Sajnáljuk, hogy az ország különböző részein zajlott földmutyik esetében a miniszterelnök még nem volt ennyire lelkes.

Jelezzük, hogy hasonló hibás döntéseket tapasztaltunk a Kőrös-Maros Nemzeti parkban, valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Győr-Moson-Sopron megyei, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Bács-Kiskun megyei, és békés megyei döntéseinél. Itt is gyanús körülmények között dőltek el a pályázatok.

Követeljük, hogy a helyzet tisztázásáig – amelynek része a helyi gazdálkodókkal történő megegyezés – ne kössenek meg egyetlen szerződést sem!

A földdel kapcsolatos visszaélések feltárása, a gazdák helyzetének alapvető rendezése a választások után már a Mesterházy-kormány feladata lesz, de, hogy segítsem a KEHI vizsgálatát, nyilvánosságra hozom a Hortobágyi Nemzeti Parknak írt levelemet, amelyben konkrét hibákat jeleztem az igazgatónak.

Kezdeményezzük az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának összehívását, hogy még a tavaszi parlamenti ülésszak alatt foglalkozhassunk a földmutyikkal.

Gőgös Zoltán
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke