Orbán után Rogán is megjött Moszkvából?

Úgy tűnik, Rogán Antal Orbán Viktor zavaros útját járja. A kormányfő a mai napig nem számolt be a múltkori moszkvai útján folytatott tárgyalásairól, de már a kormánypárti frakcióvezető is adós egy magyarázattal: mit keresett a Fidesz képviselőcsoportjának vezetőjeként az orosz fővárosban?

Rogán Antal minapi tárgyalásai kapcsán ismét bebizonyosodott: Moszkva őszintébben áll a magyar-orosz együttműködéshez, mint a Fidesz-kormány. Míg az orosz partnerek kiadtak egy tájékoztatást Rogán látogatásáról, a kétoldalú megbeszélésekről, a Fidesz szokása szerint hallgat.

Kérdés, hogyan akar Orbán és a Fidesz kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködésre lépni Oroszországgal és egyáltalán: hogyan képzeli a keleti nyitást, ha a legalapvetőbb diplomáciai játékszabályokat sem képes betartani? Hogyan viszonyuljon a magyar kormányhoz az a partner, aki 2010 előtt még a Déli Áramlat heves ellenzése, majd a Moszkva tér átnevezése kapcsán hallott a Fideszről, amely újabban már az orosz tőke nagy barátjaként jelentkezik?

Hogyan bízzon Magyarország a Fidesz jó szándékában, amikor Orbán Viktor a mai napig titkolja, milyen megállapodásokat ért el a moszkvai tárgyalásokon, Rogán Antal pedig még azzal is adós, hogy kinek a felhatalmazásával utazott az orosz fővárosba az orosz kormánypárt képviselőivel tárgyalni?

Magyarország várja a magyarázatot: mit titkol Orbán Viktor? Mit titkol Rogán Antal? Miért titkolózik a Fidesz?

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes