2012. június 19. 16:27

Orosházi Fidelitas-vezető zsidózhat, Dancsó úr?

Néhány napja Orosháza város polgármestere is csatlakozott a köztársasági elnök felhívásához, amelyben elítélte Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi támadóit. Az elitéléshez való csatlakozás teljesen helyén való, az MSZP ezt korábban ugyanígy megtette: a szélsőséges nézetekkel szemben mindig és mindenhol fel kell lépni, pártállástól függetlenül.

Éppen ezért különösen sajnálatos, hogy Breznyik Zsolt, aki a bekesmegye.fidelitas.hu honlap 2011. augusztus 17-i cikke szerint a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas orosházi szervezete elnökségi tagja, ma Elie Wiesel magyar származású amerikai íróval kapcsolatos azon hírre, mi szerint visszaadja a kitüntetését, internetes bejegyzésében így reagált:

„Hála az égnek! Nem is értem, hogy minek kapta.. Még a végén át akarná írni a történelmünket. A kis pinocchio.”

Az MSZP Orosházi Szervezete megdöbbenését fejezi ki a nyilvánvalóan antiszemita megnyilvánulással kapcsolatban. Felszólítjuk Dancsó Józsefet, hogy ne csak szavakban, hanem itt, Orosházán, a tettekben is bizonyítsa teljes elzárkózását az ilyen és ehhez hasonló nézetektől.

Szerencsés lett volna továbbá, ha Orosházán, az önkormányzat részéről nem a mély hallgatás, hanem tisztességes megemlékezés lett volna abból az alkalomból, hogy éppen 68 éve annak, hogy 1944. június 20-án több száz orosházit vagonokba zsúfoltak és elszállítottak.

Az a történet is valamikor a harmincas években úgy kezdődött, hogy nagy orrú embereket ábrázoló és kifigurázó gonosz karikatúrák jelentek meg. Most pedig, 2012-ben, az Orosházi Fidelitas egyik vezetője Pinocchiót emleget. Szégyenteljes!

MSZP Orosházi Szervezete