Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. december 09. 17:19

Országgyűlés - Az MSZP a stadionépítésekért támadta a kormányt

Stadionépítés, ménesbirtok, gázvezeték-cserék, NAV-botrány, mezőgazdasági támogatások csúszása, kéményseprődíj, útfejlesztés, téli közfoglalkoztatás. Ülésezett a parlament.

Az MSZP a stadionépítésekért támadta a kormányt

Mesterházy Attila azt kifogásolta, hogy a kormány mintegy 180 milliárd forintot költ a futballal kapcsolatos fejlesztésekre.

Közölte: mintegy 28 ezer ember látogatja a meccseket, vagyis nézőnként 2,5 millió forintot költ futball-létesítmények fejlesztésére a miniszterelnök.

Sorolta azokat az intézkedéseket, amelyekre szerinte hasznosabban elkölthető lenne a 180 milliárd forint, a többi közt az oktatásra, a szociális munkások béremelésére, a gyermekéhezés felszámolására - mondta.

Miért akarják tönkre tenni a mezőhegyesi ménesbirtokot?

Varga Zoltán a II. József idején alapított mezőhegyesi ménesbirtokkal összefüggésben azt kérdezte, milyen érdek vezérelte a kormányt, hogy a több száz éves hagyománnyal rendelkező gazdaságot tönkretegye. A képviselő szerint a Nemzeti Földalapkezelő több mint 3000 hektár bérleti jogát hirdette meg, olyan területekét, amelyek a vetőmagtermesztés részei Mezőhegyesen.

Gőgös Zoltán nem fogadta el a kérdésre adott államtitkári választ és azt mondta, fiktív lakcímre bejelentett fideszes csalóknak adják oda a földet.

Mit tesz a kormány az elavult gázvezeték-cserék költségeinek csökkentésére?

Ipkovich György üdvözölte, hogy a kormány a gázvezetékek felülvizsgálatának díját a szolgáltatókra hárította, de mint mondta, nagyobb és megoldatlan probléma az elavult vezetékek cseréje, annak finanszírozása, ami továbbra is a lakókat terheli. Megjegyezte: csak a központi szerelvények cseréje, felújítása 3-400 ezer forint is lehet lakásonként. Mit tesz a kormány, hogy jövő januárban ne kerüljenek tömegesen kikapcsolásra fogyasztók, terveznek-e és  költségmegosztást, mi várható a méltányos finanszírozás érdekében? - kérdezte.

Az interpellációt szintén jegyző Nemény András az államtitkári választ nem fogadta el.

Mire elég egy kétnapos vizsgálat?

Józsa István arról beszélt, hogy egy ezermilliárdra becsült áfa-csalási ügyben mire elég egy kétnapos vizsgálat. Szerintük csak porhintésre - mondta, majd azt firtatta, miért hallgat a Fidesz-frakció, Orbán Viktor miért hárít el minden megkeresést? Ha mindenki tud arról, hogy komoly áfa-csalások történnek, miért nem kezelik súlyának megfelelően ezt az ügyet? Miért nem léptek fel a csalókkal szemben, és mire várnak még most is, miért akarják, hogy az egyre dagadó botrány Orbán Viktor Waterloo-jává váljon? - sorolta kérdéseit.

Az MSZP a mezőgazdasági támogatások csúszását bírálta

Gőgös Zoltán szerint az agrárminiszter okolható a mezőgazdasági támogatási előlegek kifizetésének csúszásáért, ami miatt mintegy 35 milliárd forint kifizetése nem történt meg időben. Emellett botrányosnak nevezte az agrárkamarai választásokat. Szerinte "Rákosi módszereket meghazudtoló módszerrel választják ki" azokat, akik a földek odaítélésében kulcsszereplők lesznek.

Kránitz László: A korom nem játék! - kéményseprődíj

Kránitz László arról beszélt, hogy 2012-ben a parlament újraszabályozta a kéményseprőszakma működését, amelynek során előírták azt a maximumárat, amely fölé nem mehet az ármegállapító hatóság. 2013 nyarán a kormány viszont a korábban maximált árat lefelezte, így alakulhatott ki az a helyzet, hogy Baranya megyében egy kéményt 6-800 forintért tisztítanak ki - hangsúlyozta. Szavai szerint ez a díj még az üzemi költségeket sem fedezi.

Több cég is a megszűnés határán áll, így a fűtési szezonban emberek százezrei vagy milliói maradhatnak kéményseprés nélkül, ami előrevetítheti a szénmonoxid-mérgezések számának növekedését - mondta.

Pál Béla: A 8-as számú főút Veszprém térségi fejlesztéseiről

Pál Béla a 8-as főút Veszprém környéki bővítéséről és fejlesztéséről érdeklődött. Mint mondta: az előző kormányok által elfogadott ütemterv szerint már készen kellene lennie az újabb bővítéseknek, azonban az elmúlt években "egy kapavágás nem történt".

Sós Tamás: A Tarr és Klebelsberg képzi a téli közfoglalkoztatottakat