2012. május 29. 11:36

Összhangba kell hozni a növekedést a fenntarthatósággal és a tisztességgel

„Európa nem adhat alább ambiciózus energia- és éghajlatpolitikai célkitűzéseiből – a gazdasági válság és az ebből fakadó megszorító intézkedések ellenére sem” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az EU-AKCS Közös Parlamenti Közgyűlés plenáris ülésén, a dániai Horsensben.

Az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok képviselőinek találkozójának keddi ülésén többek között a júniusban megrendezendő Rio+20 csúcstalálkozóról, illetve a természeti erőforrások kiaknázásának környezetre való hatásairól tartottak eszmecserét.

„Habár az Európai Unió vezető szerepe vitathatatlan, további erőfeszítésekre van szükség az erőforrás-hatékonyság növelése érdekében. Azon kell dolgoznunk, hogy az energiatakarékossági és környezetvédelmi megfontolások horizontálisan, valamennyi uniós szakpolitikában jelen legyenek” – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy a globális fenntartható növekedéshez megfelelő intézményrendszerre is szükség van, amelyről a júniusi Rio de Janeiró-i konferencián születhet döntés. „Ezért is fontos, hogy az Európai Unió itt egységes és határozott álláspontot képviseljen”– mondta Gurmai Zita.

Az európai parlamenti képviselő szerint, a nemzetközi közösségnek kiemelt figyelmet kell fordítania arra is, hogy a fejlődő országoknak támogatást biztosítson a természeti erőforrások hatékonyabb és környezetkímélőbb kiaknázásához. Az AKCS-országok bányászatának környezetre gyakorolt hatásáról rendezett vitában Gurmai Zita elmondta: „Habár ezek az országok természeti kincsekben gazdagok, azok kitermelése nem járul hozzá a helyiek jólétéhez. A negatív környezeti következmények mellett, olyan társadalmi probléma is megfigyelhetőek, mint a gyermekmunka. Az EU-nak és az AKCS-országoknak ezért együtt kell dolgozniuk, hogy visszaszorítsák ezeket a negatív jelenségeket és átlátható módon történjen a természeti erőforrások felhasználása.”