Ostobaság vagy lopás? - a kormány félmilliárdot szórna el minikonferenciákra

Ötszáz millió forintot tervez a kormány elkölteni tréningekre és konferenciákra egyetlen hónap alatt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretein belül. A pénzt a szociális szövetkezetek vehetik igénybe, amelyek azzal a céllal jöttek létre, hogy olyan hátrányos helyzetű településeken, falvakban képviseljék az embereket, ahol még pályázatírásra sincsen pénz. Most konferenciákra, workshopokra lesz – résztvevőnként akár 100-200 ezer forint. Ez természetesen sokszorosa annak a pénznek, amibe egy workshop megszervezése kerül.

Egészen biztosak vagyunk abban, ezt a fél milliárd forintot el lehet költeni úgy is, hogy a legszegényebb településen élő emberek érezzenek is valamit belőle. A képzésnek, oktatásnak van értelme – a lazacos szendviccsel szervezett, nyilvánvalóan szétlopott workshopoknak a nyomor közepén aligha. Ezért követeljük a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a pályázat elbírálásának elveit, és adjon értelmezhető magyarázatot arra, miért kell egyetlen hónap alatt, még a felcsúti repülőtérnél is értelmetlenebb célokra elkölteni félmilliárd forintot egy olyan országban, ahol százezrek nem jutnak megfelelő minőségű ételhez, nap mint nap.

MSZP