Ötpárti egyeztetés: csak akkor lesz megállapodás, ha a kormány betartja az ígéreteit

A terrorellenes törvénycsomagról szóló ötpárti egyeztetésen a Belügyminisztérium ígéretet tett számos elfogadhatatlan rendelkezés visszavonására, és további garanciák beemelésére. A BM eredeti javaslatától eltérően nem lesznek büntethetők azok a felhasználók, akik mobiltelefonjukon, számítógépükön titkosított kommunikációt biztosító alkalmazásokat futtatnak.

A tömegrendezvények parttalan korlátozását lehetővé tevő rendelkezés újragondolására is nyitottnak mutatkoztak a kormány képviselői. Egyetértés volt abban is, hogy pontosabb szabályozásra van szükség a nemzetbiztonsági szervek adatkezelése, az adatbázisok összekapcsolása tekintetében. Emellett a Belügyminisztérium arra is kötelezettséget vállalt, hogy érdemben megvizsgálják az MSZP terrorellenes, többek között a terrorpropagandát is büntető javaslatát.

Immár a kormány felelőssége, hogy valóban a most megtárgyalt elveknek megfelelő törvénytervezetet terjeszt-e a frakciók elé a következő egyeztetésen.

Hangsúlyozzuk: az MSZP csak akkor támogatja a kormányzati szervek, titkosszolgálatok jogköreinek további bővítését, ha ezzel párhuzamosan megtörténik a törvényi garanciák megerősítése is. Ennek egyik lehetséges eszközének tartjuk a Nemzetbiztonsági Bizottság ellenőrzési jogosítványainak bővítését.

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Harangozó Tamás,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke