mszp.hu | Belföld | földbérlet termőföld
2015. május 07. 15:07

Óvjuk meg együtt a magyar termőföld minőségét!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete 2015-öt a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Az MSZP felhívja a figyelmet: a termőtalajok minőségével világszinten komoly probléma van.

Termőföldünk nemzeti kincsünk, ezért védelme és regenerálása nem pártpolitikai kérdés. Ezért a szakmai szervezetekkel történt előzetes egyeztetések alapján országgyűlési határozati javaslatot nyújtottunk be a hazai termőtalajok védelméért.

Kezdeményezzük, hogy az állami földbérleti szerződések tartalmazzanak termőtalajt védő szabályokat, és azt, hogy kapjanak kiegészítő állami támogatást azok a gazdák, akik a fenntarthatóság mellett elkötelezik magukat. Fenntartható módszerekkel végzett mezőgazdasági munkával és természetes biológiai megoldásokkal nem csak megóvható, de fel is javítható a talajaink szerkezete és jobbá tehető a növények tápanyagellátása.

Arra bíztatjuk a kormánypártok és a demokratikus ellenzéki pártok képviselőit, hogy támogassák javaslatunkat! Mert nemcsak a mának, de a holnapnak is meg kell óvnunk a magyar termőföld minőségét.

Gőgös Zoltán
az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő