Belföld | Ózd orvoshiány kórház
2013. szeptember 09. 15:53

Ózdon és környékén az emberek választ várnak

Mindenkinek alkotmányos joga van az egészséghez. Még az alaptörvény is kimondja, hogy az állam köteles e jog érvényesülését az ellátás megszervezésével garantálni.

Az elmúlt hetekben közel nyolcvanezer ember kórházi, illetve egészségügyi ellátása került veszélybe Ózdon és térségében: három hete a sebészeti ápolás jutott krízishelyzetbe, most pedig a többi osztály normális működését garantáló altatóorvosok menekülése veszélyezteti a betegek és a balesetet szenvedett emberek esélyeit.

Az altatóorvosok kétharmada távozott az ózdi kórházból. Egy részük külföldön keres boldogulást, mások jobb sorsú településeken folytatják hivatásukat. Lehetnek ugyanis egy kórházban európai színvonalú körülmények, ha az intézmény kapuin túl tombol a nyomor. Ilyen helyekre nem szívesen megy, vagy ha már ott van, elvágyik az orvos. Ózdon és az ország peremvidékein, különösen Észak-kelet Magyarországon márpedig tombol a nyomor. Ezért hasonló esetekre a közeli jövőben más szegény sorsú térségekben is lehet számítani.

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban ma személyesen tájékozódtam. Meglátásom szerint a kórházban kialakult helyzetért a felelősség nem a várost, és nem az intézmény vezetését terheli. Felszólítom ezért az egészségügyi kormányzatot, hogy ne hallgasson tovább, álljon ki és mondja el az Ózdon és környékén élő embereknek, hogyan fog érvényt szerezni az alaptörvényben foglaltaknak!

Nyakó István,
országgyűlési képviselő