mszp.hu | Belföld | Paks 2 atomerőmű
2015. június 02. 15:48

Paks2 veszélyezteti az ország gazdasági és politikai függetlenségét

Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztosnak a moszkvai Atomexpón elmondott előadásából úgy tűnik, mintha Magyarország egésze teljes mellszélességgel támogatná a Paks2 beruházást, ami óriási hasznot hoz majd a nemzetnek. Ezzel szemben a valóság az, hogy a bővítés évtizedekre eladósítja és kiszolgáltatja az országot a szomszédos Ukrajnában éppen háborút viselő Oroszország felé. A beruházás jó eséllyel soha nem térül meg, és egyetlen valódi célja a fideszes gazdasági érdekkör további vagyonosodása. Felmérések szerint ráadásul a magyarok kétharmada kifejezetten ellenzi a bővítést.

Magyarország ma még nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy Paks1-et kivonja a forgalomból. Ugyanakkor az ország mérete és az energiaipar fejlődése nem teszik szükségessé a bővítést. Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a világ energetikai fordulat előtt áll. 50 éven belül megújuló energiával termelik majd a világ energiafogyasztásának több mint harmadát és áramfogyasztásának több mint felét. Ha a kormány ezt figyelmen kívül hagyja, azzal nemcsak az ország függetlenségét veszélyezteti, de tartós lemaradásba is taszítja a magyar gazdaságot.

Kunhalmi Ágnes
országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti elnöke