2012. augusztus 22. 10:42

Pécs biztonságos város?

Pécsett ma nagyon sokan gondolják úgy, hogy tenni kell valamit a város közbiztonságának javítása érdekében. Az elmúlt időszak tragikus és megrázó eseményei, az elkövetett embertelen cselekmények miatt a Pécsiek úgy érzik, nincsenek biztonságban.

Nem tartjuk jó megoldásnak, ha a város által közpénzből fenntartott Pécsi Médiaközpont újságírói gyakran hisztériakeltéssel igyekszenek a városi lap olvasottságát növelni. Nem elegendő az, ha kijelentjük Pécs biztonságos város, vagy hogy megvédjük a Pécsieket.  Cselekvésre van szükség.

Nem állítjuk, hogy a megoldás egyedül a pécsi önkormányzat kezében van. Egy önkormányzat nem bűnüldöző szerv, nem veheti át a rendőrség szerepét. A bűn megelőzősében azonban élen járhat. A 2010-ig tartó időszakban Pécsett rengeteg bűnmegelőzési program indult, amelyeket a Bűnmegelőzési Tanács koordinált. A rendőrség, katasztrófavédelem, közterület-felügyelet, büntetés-végrehajtási szervezet, polgárőrség, civil szervezetek együttműködésével Pécs közterületein, iskolákban, vagy például a pécsi börtönben folytak programok, amelyek közül több nemzetközi elismerést is kapott. Példaértékű volt az Európa Kulturális Fővárosa program előkészületei során az az összefogás, amely alapján Pécs nem az itt elkövetett bűncselekmények miatt került címoldalra.

Emlékezzünk a Csellengők, a Jövő Generációja, a Szomszédok Egymásért, stb. programokra.

Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, nem engedhetjük, hogy a szélsőségesek használják ki ezeket a tragikus eseteket politikai haszonszerzésre, vagy újságírók olvasószám növelésre.

Kezdeményezzük, hogy Pécs városa újra hívja egybe a bűnmegelőzésben részt vevő szervezeteket, indítson bűnmegelőzési és áldozatvédelmi programokat, koordinálja a jelenleg futókat. A Pécsi Városfejlesztési Zrt. készítsen pályázatokat ezeknek a programoknak a finanszírozására.

Az MSZP pécsi szervezete rendőri vezetőkkel és civil szervezetekkel történő konzultációt követően előterjesztést nyújt be a soron következő pécsi közgyűlésen a fenti kezdeményezés kapcsán.

MSZP Pécs Városi Szervezete