Népszava
2012. augusztus 31. 10:48

Pintér nem látja az erőszakot

Miközben Pintér Sándor szerint jogilag és rendőrszakmailag is "kezelve vannak" a Jobbik mögött álló szélsőséges szervezetek, egyre magasabbra csapnak az indulatok, és szerda este Hanti Vilmos megtámadásával már erőszakba is átcsapott a szélsőségesek randalírozása.

A rendkívüli ülést kezdeményező Harangozó Tamás az elmúlt hetek eseményeiről úgy vélte: nem a rendőrség dolga a szélsőjobboldalt kezelni, hanem a kormánypártoknak kellene olyan jogszabályokat elfogadnia, melyek képesek megszűntetni a rendőrök és radikálisok közti "macska-egér játékot". Az MSZP frakcióvezető-helyettese lapunknak kifejtette, miközben előre megtervezett módon "csinálnak hülyét" a rendőrségből, azt használják ki, hogy ebben egy parlamenti párt áll mögöttük. A rendőrség egy tüntetésen már csak kezelheti az ott kialakult helyzetet, de a probléma gyökerét nem: hogy a társadalom egy része, miközben egyre jobban szegényedik, fogékonyabb ezekre az eszmékre, és a politikában is olyan szereplők működnek, akik tovább erősítik ezeket az eszméket.

A kormány pedig nem állja minden eszközzel útját ennek a folyamatnak, mert maga is érdekelt a szélsőjobb erősödésében - tette hozzá. Harangozó szerint szükség lenne arra, hogy ha egy rendezvényt a rendőrség például a közlekedés akadályozására hivatkozva nem engedélyez, akkor a bíróság ne csak ezt a szempontot vizsgálhassa, hanem azt is, hogy az adott rendezvény jelent-e veszélyt a nemzet- vagy közbiztonságra. Hiszen szélsőséges portálokon látni büszkén fegyverrel feszítő csoportokat, mintha ma Magyarországon szervezett fegyveres kiképzés folyna. Ha valami kimerítené a belső terrorizmus fogalmát, akkor ez biztosan, mégsem látni, hogy ez ellen tennének - jegyezte meg Harangozó.

Hatala József rendőrfőkapitány mindenesetre a magyarországi zsidóságot arról biztosította, hogy a rendőrség a leghatározottabban fellép minden antiszemita megnyilvánulással szemben és érvényt szerez a törvénynek. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének igazgatója, Zoltai Gusztáv találkozott vele és Garamvölgyi László szóvivővel, akikkel áttekintették az utóbbi idők "biztonsági helyzetét" és egyeztettek a szükséges lépésekről.

Nem számít a kormányra Hanti

Sokan aggódtak Hanti Vilmosért, amit a MEASZ elnöke tegnap közleményben meg is köszönt, de - mint írta -, a megtámadása után nagy erővel tört rá a kétségbeesés, mi lesz a következő generációkkal. Akik megtámadták, 20-25 évesek lehettek; "három gyerekemnél fiatalabbak". De ha ilyesmi történik, a jövőben hogy tudnak majd ők is békességben élni - tette fel a kérdést.

Mint fogalmazott: "vádolom Orbán Viktort, hogy Magyarországra, szeretett hazánkra szabadítja cinkos együttműködéssel a fasizmust, amely már nem csíra, hanem lassan szárbaszökkenő pusztító gyomnövény. Nekünk antifasisztáknak továbbra is összefogva tennünk kell azért, hogy a már egyszer világégéshez vezető fasiszta mentalitást száműzzük mindennapjainkból. Egyre inkább úgy tűnik, a magyar parlament kétharmados többségű kormányára ebben nem számíthatunk".

B. L. N. /

A teljes cikk megtekinthető az alábbi linken: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=580958