2012. augusztus 29. 16:41

Pintér Sándor levelét megírta

Pintér Sándor belügyminiszter néhány nappal ezelőtt rövid levélben kérte fel az ország polgármestereit a mindennapos testnevelés megtartásra. A mintegyféloldalas levélben a miniszter úgy fogalmaz: "tornaterem és felszerelések időszakos hiányában is".

A levél lényegében beismerés. Beismeri, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése nem több mint egy PR-akció. A belügyminiszter ezzel a levéllel maga ismeri el, hogy a bevezetés feltételei messze nem adottak, ezzel megerősítve az oktatásszakmai közösségek és az MSZP egyértelműen kifejezett aggályait. A levél egyben jelzi, a kormány is tisztában van az alapvető jogok biztosa jelentésében is feltárt hiányosságokkal, ennek ellenére döntését sikerként könyveli el.

Az már csak hab a tortán, hogy a levélben foglaltak alapján a miniszter valójában nincsen tisztában a köznevelési törvény pontos rendelkezéseivel, hatásköre sincs ilyen levél megfogalmazására, mivel az önkormányzatok felügyeletét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó intézményrendszer látja el. Mindezeken felül az ilyen, jogalkotási garanciális szabályok nélkül kiadott közvetlen utasítás az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása szerint alkotmánysértő is.

E levél kiváló szimbóluma az Orbán-kormány szakmai inkompetenciával társuló hatalmi arroganciájának. A belügyminiszter a jogállamiság és az önkormányzatiság elveire fittyet hányva fenyegeti az önkormányzatokat, miközben a kormány a tömeggyártásban, kétes minőségben megalkotott törvények végrehajtásának alapvető feltételeit sem képes biztosítani.

Pintér Sándor munkáját is beteljesületlen ígéretek, felszámolt szolgálati nyugdíj és kaotikus szervezeti átalakítások szegélyezik.

Ezért felszólítjuk Pintér Sándor miniszter urat, hogy ne alaptalan és értelmetlen fenyegető levelekre pazarolja idejét, hanem törődjön a dolgával: biztosítsa az önkormányzatok működési feltételeit, erősítse meg a közbiztonságot, harcolja ki a rendvédelmi dolgozók számára a kormányprogramban megígért illetményemelést, és dolgozza ki a valódi jövőképet biztosító hivatásos életpályamodellt.

Ez lenne a feladat.

Kunhalmi Ágnes,