2012. február 07. 17:01

Pintér Sándor nem oszlatta el a politikai utasítás gyanúját!

A Honvédelmi és rendészeti bizottság mai ülésén Pintér Sándor belügyminiszter elismerte, tudtak a január 2-ai kormányellenes tüntetés készülő megzavarásáról. Elismerte, hogy a rendbontás előre beazonosítható helyszínén és időpontjában egyetlen egyenruhás sem volt, miközben 80 civilruhás rendőr kísérte figyelemmel az eseményeket, akik nem avatkoztak be a tüntetők védelmében. Pintér Sándor nem adott szakmai magyarázatot arra, miért hagyták a békés demonstráció törvénytelen megzavarását.

A rendőrség számos alkalommal bizonyította, hogy képes a tömegrendezvények szakszerű kezelésére, a rendbontókkal szembeni hatékony és határozott fellépésre. Erre szolgáltatott példát február 1-jén az Új Színháznál tartott tüntetés, illetve előző évben a melegfelvonulás biztosítása.

A bizottsági meghallgatás után ezért egyetlen lehetséges magyarázat maradt: január 2-án politikai okai voltak a szakszerű rendőri fellépés elmaradásának, mint ahogy december 23-án is politikai okai voltak a tüntetők és a képviselők előállításának.

Harangozó Tamás,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő