Plakátolhatóak a villanyoszlopok

Az utcai közműoszlopokra helyezhető plakátok ügyében nyílt levelet intézett a közműszolgáltatást végző társaságok vezetőihez az MSZP. A párt felhívja a figyelmet arra, hogy a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 144. § alapján a kampányidőszakban engedély és bejelentés nélkül készíthető választási plakátok korlátozás nélkül kihelyezhetők. A törvény szerint a tulajdonos (a bérlő, a vagyonkezelő) hozzájárulása csak az épület falára, illetve a kerítésre kihelyezendő plakátok esetében szükséges. Mivel a közvilágítási-, villany- és telefonoszlop sem nem épület, sem nem kerítés, ezért az ezekre történő plakátelhelyezéshez nincs szükség a tulajdonos hozzájárulására.

A választási kampány kezdeti időszakában egy 2014. januári kormányrendelet módosítása miatt vitatott volt, hogy a választási plakátok elhelyezhetőek-e villanyoszlopokon. A Kúria azonban több határozatában (Kvk.II.37.307/2014/3., Kvk.III.37.355/2014/3.) egyértelműen úgy foglalt állást, hogy a közlekedési törvény és végrehajtási rendelete reklámhordozók kihelyezését korlátozói szabályai a választási plakátokra nem alkalmazhatók. E jogértelmezést támadó alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróság elutasította.

Az MSZP aktivistái így a közműtársaságok tulajdonában álló oszlopokra is választási plakátokat helyezhetnek el. Ezeket a plakátokat a szavazást követően 30 napon belül természetesen a párt aktivistái el is távolítják.

MSZP