2011. február 15. 18:17

Polgári kezdeményezés: a munka java még csak most kezdődik

Holnap délután három órakor az Európai Parlament strasbourgi üléstermében írja alá Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és Martonyi János, a Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország külügyminisztere az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet. A Lisszaboni Szerződés által létrehozott új jogi eszköz végrehajtási szabályait rögzítő jogszabály jelentéstevője, Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerint a polgári kezdeményezés sikere jelentős mértékben a kommunikáción múlik.

Tekintettel a polgári kezdeményezést kísérő rendkívül élénk érdeklődésre, az Európai Parlament kommunikációs stratégiát kíván kidolgozni a következő hónapokban, amelynek részeként a jelentés parlamenti témafelelősei, Gurmai Zita és Alain Lamassoure előadást tartottak az EP Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatói és osztályvezetői számára. Előadásában a magyar EP-képviselő kiemelte, hogy a Parlament már eddig is kiemelt figyelmet fordított a polgári kezdeményezésre: az EP már a Lisszaboni Szerződés életbe lépését megelőzően álláspontot alakított ki a polgári kezdeményezés alapelveiről, majd a jogszabály kidolgozása alatt több képviselőcsoport is rendezett konferenciát civil szakértők és politikusok részvételével. A Parlamentnek ezt követően is kulcsszerepe lesz a folyamatban, hiszen a szabályozás lehetőséget biztosít arra, hogy a kezdeményezésekről nyilvános meghallgatást szervezzenek az EP-ben. Fontos, hogy az európai polgári kezdeményezések szervezőiben tudatosítsuk: a polgárok által közvetlenül választott Európai Parlamentre továbbra is számíthatnak - mondta Gurmai Zita.

A rendkívül rövid idő, mindössze néhány hónap alatt elfogadott jogalkotási eljárás a holnapi aláírással ér formálisan véget, köszönhetően a szabályozást kialakító intézményeken kívül a Trió elnökséget adó országok zökkenőmentes együttműködésének is.  A tagállamoknak ezt követően egy évük lesz a jogszabályban foglaltak megvalósítására és a felkészülésre. Az első polgári kezdeményezések így 2012 elején indulhatnak.