ÉszakOnline
2011. március 07. 13:22

Politikai bosszú Miskolcon?

Egy fillér támogatást sem adna idén Miskolc önkormányzata a Hejőcsabai Fiatalok Közhasznú Egyesületének, noha a nemrégiben felújított és életre keltett Gárdonyi Géza Művelődési Ház működtetését is vállaló civil szervezettel korábban 2011. december 31-ig érvényes közművelődési megállapodást kötött a város.

Más közművelődési feladatokat ellátó szervezetet költségvetését is megkurtítanák, de valamennyit mindegyiknek adnának, kivéve a hejőcsabaiakat. Mindez az MSZP szerint nem más, mint politikai bossszúállás, mert az egyesület elnöke független jelöltként, de az MSZP támogatásával indult az őszi önkormányzati választásokon. Mindezt Bartha György önkormányzati képviselő (képünkön jobbra) jelentette be hétfőn délelőtt Miskolcon, az egyesület által működtetett hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

A képviselő elmondta: nem tud másra gondolni, csak arra, hogy "a várost félrevezető koalíció" kicsinyes, személyes bosszújáról van szó, amikor az eddigi évi 2 millió forintos önkormányzati támogatást meg akarja vonni az egyesülettől. Hangsúlyozta: amikor a költségvetés tervezetéből ez a szándék kiderült, ő maga is megpróbált utána járni az ügynek, érdeklődött, miért pont a Gárdonyi fenntartását is felvállaló egyesület marad le az idei támogatási listáról. "Háttérbeszélgetéseken, egyeztetéseken - természetesen nem hivatalosan - többen is elismerték, a támogatás megszüntetésére tett javaslatban az is közrejátszott, hogy Varga Béla egyesületi elnök MSZP-s támogatással indult független jelöltként az önkormányzati választásokon". Bartha György szerint - noha Varga Béla nem jutott mandátumhoz - ez a "tett" bőven elég volt ahhoz, hogy Varga Béla kivívja a jelenlegi városvezetés haragját. Bartha György úgy vélekedett, érthetetlen az új városvezetés eljárása, hiszen a közművelődési megállapodás jelenleg is érvényben van, az abban vállalt kötelezettségeket az egyesület eddig teljesítette. Tűrhetetlennek nevezte, hogy egy civil szervezetet - noha abban, mint mondta, köztudottan Fidesz-szimpatizánsok is végeznek társadalmi munkát - a vezető politikai meggyőződése, korábbi közéleti szerepvállalása miatt hoznak nehéz helyzetbe, nem törődve a hejőcsabaiak, a környéken élő emberek érdekeivel.

Ő maga mindenestre módosító indítványban fogja kérni a város március 10-i közgyűlésén, a költségvetés tervezetének tárgyalásakor azt, hogy a hejőcsabaiak is kapjanak támogatást, s ők is csökkentett mértékűt, mint a többi szervezet. Ez 1,7 millió forint lenne.

Varga Béla az egyesület eddig tevékenységét ismertetve elmondta: a sokáig romosan, kihasználatlanul pusztuló, ám városi és állami forrásból az elmúlt évtized közepén felújított, átalakított művelődési ház üzemeltetését 2007 szeptemberében vállalták el. Pár hónap alatt berendezték, ráadásul a helyi lokálpatrióta vállalkozók segítségével feleannyi pénzből, mint amennyivel a szakértők számoltak. 2008. január 1-jétől várják a hejőcsabaiakat és a környéken élőket kulturális programokkal, sportrendezvényekkel a Gárdonyiban. Forrásaik jelentős részét pályázati úton szerzik meg (tavaly például több mint 30 millióval sikerült így költségvetésük bevételi oldalát megnövelniük), de közfeladataik ellátásához minden fillérre szükségük van. "Az az évi kétmilliós önkormányzati támogatás is jól jött, legalább kipótolta az ingatlan fűtésére félretett pénzt" - mondta az egyesület vezetője.