MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. június 11. 17:26

Poraikban is máshová kerülnek a szegények - Országgyűlés

Iskolagyümölcs-program, szociális temetkezés, MNB, bírósági ügyáthelyezési gyakorlat. Ülésezett a parlament.

Feljelentés az iskolagyümölcs-program miatt

Veres János arról beszélt, hogy az év elejével állami kézbe került iskolák vezetői május végén utasítást kaptak a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól, hogy nem köthetnek szerződést az iskolagyümölcs-programra, arra közbeszerzést írnak ki. A 9 milliárd forint értékű felhívás június 7-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben június 13-ai határidővel - közölte, hozzátéve, hogy önmagában már a rövid határidő gyanússá teszi az eljárást, de van néhány, a mutyit megalapozó más tényező is.

Ezek között említette a kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft. létrejöttét áprilisban, amelynek egyik alapító cégében egy fideszes országgyűlési képviselő korábban vezető volt, és ma is befolyással rendelkezik. Veres János szerint a közbeszerzés továbbá a indokolatlanul preferálja azt a pályázót, aki mind a hét régióban pályázik.

Az ellenzéki képviselő közölte az ügyben hétfőn feljelentést tett a közbeszerzési hatóságnál.

Poraikban is máshová kerülnek a szegények

Lendvai Ildikó szerint "nem kellően átérzett" a temetkezésről szóló előterjesztés. Bírálta, hogy szociális temetés esetén szabályszerű sírásást várnak el a hozzátartozótól. Úgy vélte: számos hozzátartozó nem képes erre. Kijelentette: "bevégeztetett, eljutottunk a társadalom megosztásának végpontjáig", hozzátéve: poraikban is máshová kerülnek a szegények.

A szociális temetés esetén a kórház nem végzi el a halott rekonstruálását - kritizálta.

Vitatta, miért van szükség a külön parcellára. Bírálta a tárca korábbi válaszát, miszerint azért, mert a már használt parcellákban a szakképzetlen sírásók akár emberi maradványokkal is találkozhatnának.

Álszentnek nevezte, hogy a közös sírásás erősítené a családi összetartozást. Közölte: ne fegyelmezzék a szegényeket, segítsenek, ezért vonják vissza a javaslatot, amely sérti az emberi méltóságot.

Varga Zoltán azt kérdezte, miért célja a kormánynak a köztemetés visszaszorítása. Szerinte az állam az önkormányzatok döntő többségét magára hagyta, a nehezebb helyzetben lévő önkormányzatok pedig szűkebb szolgáltatást tudnak majd nyújtani.

Közölte: mivel "ingyen ebéd nincs", a szociális temetés ára a normál temetések árát növeli majd.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslat részletes vitája

Józsa István a fogyasztók védelmének állami garanciáját szorgalmazta.

A bíróságok ügyáthelyezési gyakorlatának megszüntetéséről szóló javaslat - a kormány nem nyújtotta be a javaslatait

Bárándy Gergely elfogadhatatlannak nevezte, hogy miután egy hónapig nem tárgyalták a javaslatot, most úgy indult el a részletes vita, hogy a kormányoldal nem nyújtotta be a javaslatait.

A kormány az igazságügyi reformja nyolcvan százalékát kénytelen volt visszavonni, de ezt nem a hazai szakemberek érveit meghallgatva tették meg, hanem "elmentek a falig és amikor koppantak egyet rajta", akkor visszakoztak - jelentette ki.