2011. február 17. 12:20

Racionalizálásnak álcázott brutális megszorítás

A múlt heti közgyűlés másnapján elkezdődött a városházán a politikai tisztogatás, s félő, hogy az intézményekben, s a gazdasági társaságoknál is hasonló intézkedések várhatók - mondta keddi sajtótájékoztatóján Dévényi József, az MSZP városi elnökségének tagja.

Jeszenszki András, az MSZP nyíregyházi frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy 2011 az önkormányzatok fekete éve. Bár a Fidesz a kampányban több pénzt ígért a helyhatóságoknak, az önkormányzatoknak idén 86 milliárd forinttal kell kevesebb pénzből gazdálkodniuk, mint tavaly. A nyíregyházi költségvetés nem más, mint racionalizálásnak álcázott brutális megszorítás, a túlzott fiskális szemlélet pedig a legrászorultabbakat sújtja.
A közmunkaprogramban a statisztikák fontosabbak, mint maga a cél: visszavezetni az embereket a munka világába. A legtöbben négy órában dolgozhatnak, ám ez az idő érdemi munkavégzésre nem elegendő, ráadásul mivel az ezért kapott összeg alig haladja meg a segély összegét, nem hat ösztönzőleg. Ez a rendszer a segélyezettek számának növekedéséhez vezet, ami nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, de azok az intézmények is rosszabbul járnak, melyek korábban közcélú foglalkoztatottakkal oldották meg egyes feladataikat.