2012. június 27. 14:35

Rácz Jenő politikai nyilatkozata

Amit tegnap Rácz Jenő elmondott az egészségüggyel kapcsolatban, azt aligha lehetne másnak nevezni, mint politikai nyilatkozattételnek.Rácz Jenő semmi mást nem tett az elmúlt két évben, mint szóvivője volt a Fidesz-kormány egészségügyi államtitkárságának. Minden negatív döntést ő jelentett be, így volt ez tegnap is.

Kevéske érdem arra hivatkozni az egészségügy átalakítása kapcsán, hogy nem zárnak be kórházakat. Lehet, hogy még nem zárnak be kórházakat, de osztályok, ágyak szűnnek meg, olyanok, amelyekre szükség lenne, mert embereket gyógyítanak ott. A Fidesz nem törődik azzal, hogy az ellátási területek egyre nagyobbak, a kórházaknak egyre több és több munkát kell elvégeznie, mert az átalakítás egy kapkodó, felesleges, olykor politikai érdekek mentén meghozott döntések sorozata. Az osztálymegszüntetéseknél és a kórházcsonkolásoknál nem a szakmai racionalitás játszott szerepet.

Sajnálatos, de tény, hogy Rácz Jenő nem arról beszélt tegnap, mint a Magyar Kórházszövetség elnöke, hogy köszönetet mondjon az egészségügyi dolgozóknak, akik valójában egyben tartják még az egészségügyi ellátó rendszert. Így a közelgő Semmelweis - nap előtt illett volna köszönetet mondani minden dolgozónak. Azoknak, akik azt sem tudják, hogy mi lesz velük vagy kórházukkal a ”Nagy Átszervezés”, július 1-je után. Sokaknak az sem világos, hogy hol, mikortól, milyen körülmények között fognak tovább dolgozni.

Sajnálatos, de tény, hogy Rácz Jenő nem arról beszélt tegnap, hogy az átalakítás vesztesei azok az intézmények lesznek, amelyeket ott hagynak torzóként, bár a Kórházszövetség elnökeként a kórházak és a dolgozók védelme lenne a feladata.

Sajnálatos, de tény, hogy Rácz Jenő egy szóval sem említette, hogy a kormány intézkedéseinek következtében  a gyógyszerkassza totális kiürítése zajlik.

Az is sajnálatos, és szintén tény, hogy Rácz Jenő, mint a Magyar Kórházszövetség elnöke egy alkalommal sem emelte fel a szavát, a dolgozói bérek rendezetlensége miatt.

Azt is nehezen lehet érteni, hogy Rácz Jenő miért nem beszélt a július 1-jével életbelépő Munka törvénykönyvéről, amely szinte rabszolgasorba taszítja a dolgozókat, a katasztrófa törvénybe ”bújtatott” vezénylésről, a munkaidő terhére kötelezően elrendelhető ügyeletekről, a 62 éves korhoz kötött kötelező nyugdíjazás működést ellehetetlenítő hatásáról!

Az egészségügyi kormányzat civil oldalról kívánja megtámogattatni elképesztő, betegellenes döntéseit, és vannak, akik erre hajlandók is!

Az ”unortodox” gazdaságpolitika és Matolcsy segítségével az egyébként is igen rossz egészségi állapotú lakosság életesélyei tovább romlanak, az ország lakosságát sok helyen ellátatlanul hagyják. Ilyen helyzetben tovább nő a létbizonytalanság, és egyre több egészségügyi dolgozó fogja elhagyni a pályát és az országot! Matolcsyék pedig az utolsó után becsukják az ajtót.

Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi bizottságának alelnöke