Reagálás az Európa Tanács főtitkárának állásfoglalására

Az MSZP álláspontja szerint az Európa Tanács (ET) főtitkára, Thorbjorn Jagland mai állásfoglalása a magyar médiaszabályozás 2010 utáni változásairól a következőkre világít rá:

1. Az Orbán-kormány továbbra is csak súlyos európai nyomásra hajlandó változtatni a szólás és sajtó szabadságát súlyosan korlátozó médiaszabályozáson.

2. Az ET továbbra sem találja megnyugtatónak a helyzetet, csupán reményét fejezi ki, hogy a jövőben jó irányba mozdul el az Orbán-kormány a médiaszabályozás terén.

3. Az Orbán-kormány több antidemokratikus lépését (például az Országos Bírói Hivatal túlzott jogköreit) is csak utólag, demokratikus nyomásra vonta vissza.

4. A médiatörvényt az ET mellett szintén erős kritikával illető Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosa, Neeile Kroes továbbra is fenntartja azon véleményét, mi szerint az Orbán-kormány súlyosan sérti a média szabadságát.

Az ET mai állásfoglalásából győzelmi jelentést faragó Fideszt emlékeztetnénk: Európa alapintézményei a párbeszédre épülnek, így az ET-vel két éve folyó értelmes, szakmai és higgadt párbeszéd legfeljebb a szabadságharcos Orbán Viktornak lehet újdonság. Jó lenne, ha az ET-főtitkár által jelzett helyes útról most már nem térne le az Orbán-kormány, de még jobb lenne, ha nem lenne szüksége külső segítségre ahhoz, hogy tudja: a sajtó szabadsága a demokrácia alapja.

Az MSZP Sajtótagozata felszólítja Orbán Viktort, hogy a jövőben minden, a médiaszabályozást érintő döntését a civil és szakmai szervezetekkel való értelmes, szakmai és higgadt párbeszéd előzze meg!

Török Zsolt,
az MSZP Sajtótagozatának elnöke