Reagálás az újabb uniós kötelezettségszegési eljárásra

Az uniós adópolitika nem tiltja azt, hogy valamely tagállam kormánya a távközlési szektorra különadót vessen ki. Azonban előírja, hogy az ebből származó bevételt csak a szektoron belül, szabályozásra, fejlesztésre lehet felhasználni.

A 2010-ben a távközlésre is kivetett különadó bevételét az Orbán-kormány a költségvetési hiány csökkentésére, azaz szabálytalanul használja fel. Ezért az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ami már az Európai Bíróság elé került. Az elmarasztaló döntés biztosra vehető, hiszen korábban ugyanez történt Franciaország és Spanyolország esetében is.

Nyilván ezzel számolva vezette be tavaly az Orbán-kormány a telefonadót, de ennek költségvetési hiány csökkentésére történő felhasználása ugyanúgy szabálysértő. Az Európai Bizottság tegnap döntött arról, hogy ebben az ügyben is megindítja az eljárást.

Első lépésként elküldi a magyar kormánynak a részletes tájékoztatást kérő levelet, amire a kormánynak két hónapon belül kell válaszolnia. Amennyiben a válasz nem kielégítő, akkor második lépésként a bizottság elküldi a felszólítást a szabály betartására, azaz a bevételnek a szektoron belüli felhasználására.

Ha a kormány kitart álláspontja mellett, akkor ez az ügy is az Európai Bíróság elé kerül, várhatóan ugyanazzal az eredménnyel. A bíróság várhatóan elmarasztaló döntése értelemszerűen előírja a beszedett adó visszafizetését, vagy annak szabályszerű felhasználását.

Kovács László,
az Európai Unió volt adóügyi biztosa