Belföld | mvh maffia közlemény Budai Gyula
2013. október 29. 15:47

Reagálás Budai Gyula sajtótájékoztatójára

Ha Budai Gyula igazat mond, és tényleg nincs a területalapú támogatások maffiaszerű lenyúlásának politikai szála és nincs az ügyben a Fidesznek takargatni valója, akkor mivel magyarázza azt, hogy a MVH-s botrány körülményeit vizsgáló ellenőrző albizottsági ülésen a fideszes többség még napirendre sem engedte venni a hivatal elnökének meghallgatását? Kérdés az is, hogy a MVH-t közvetlenül felügyelő Fazekas Sándor szakminiszter miért nem jelent meg a bizottsági ülésen?

Javasoljuk az ügyben ugyan hatáskörrel nem rendelkező, de láthatóan feltűnőségi viszketegségben szenvedő államtitkárnak, hogy ne az MSZP-nek üzengessen, hanem inkább arra adjon a gazdáknak elfogadható magyarázatot, hogy 2 hét helyett miért tart másfél hónapig a támogatási előlegek kifizetése?

A Bükki Nemzeti Park (BNP) ügyében lezárult nyomozási határozat nemrég megállapította, hogy az NFA pályázati rendszere visszaélésekre ad lehetőséget, és a BNP esetében ezzel vissza is éltek. A helyzetet súlyosbítja, hogy minden bizonnyal politikai nyomásgyakorlás is történt. Mi a bizottságban arra is szerettünk volna lehetőséget adni, hogy az érintett tisztviselők és fideszes politikusok szerepét tisztázzák. A Fidesz levette az erről szóló indítványunkat a napirendről, ezzel ismét a beszédes hallgatást választotta.

Hiába mismásol azonban a Fidesz: az álarca a mai bizottsági ülésen is lehullt, és az elszámoltatás sem fog elmaradni. Amennyiben 2014-ben baloldali kormány alakul Magyarországon, igazságot fog szolgáltatni azoknak a tisztességesen termelő gazdáknak, akiket Orbán Viktor és a Fidesz kisemmizett.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke