Reagálás Jean-Claude Juncker felszólalására

Jelentős előrelépésnek tartja az MSZP, hogy az Európai Bizottság ma már azonos súlyú problémaként kezeli a menekültválság miatt Magyarországra nehezedő nyomást, mint Olaszország és Görögország esetében. Biztató, hogy a bizottság további lépéseket tervez a külső határokon fekvő tagállamok segítésére. Ezek a bejelentések előremutatóak. Azonban a jelenlegi válsághelyzetben az alábbi azonnali intézkedések szükségesek:
  1. Azonnal felül kell vizsgálni a Dublin III. rendeletet, ami jelenleg minden feladatot és felelősséget a határokon fekvő tagállamokra hárít, miközben mára nyilvánvalóan alkalmazhatatlanná vált.
  2. Az Európai Uniónak nemcsak pénzügyi forrásokkal, hanem személyzettel és megfelelő eszközök rendelkezésre bocsátásával azonnali segítséget kell nyújtania a külső határok őrizetéhez. Nemcsak a védelemben részesített menekültek elosztásának mechanizmusát, hanem a menedékkérelmek elbírálásának és a kérelmezők ellátásának közös kereteit is meg kell teremteni.
  3. Az európai uniós államok vezetőinek azonnali döntéseket kell hozniuk, amelyek révén az EU közvetlenül a válsággócokban javít az életkörülményeken. A válság hosszútávú és fenntartható megoldása az, ha senki nem kényszerül az otthona, a hazája elhagyására.

Harangozó Tamás
frakcióvezető-helyettes